Rattfyllerist tog systerns liv: "Man är aldrig sig lik"

Det är trafiknykterhetens dag och Jenny, vars syster dödades av en rattfyllerist, berättar hur livet kan ändras på ett ögonblick.

delningar

I dag är det trafiknykterhetens dag, en dag som dessvärre betyder mer för vissa än för andra. Varje år dör cirka 80 personer i Sverige på grund av rattfylleri och i fjol skadades cirka 1 400 personer svårt, enligt Motorförarnas Helnykterhetsförbund.

För två år sedan satt Jenny från Karlskrona hemma och väntade på att hennes syster Johanna skulle dyka upp för att se finalen av Eurovision song contest, men Johanna dök aldrig upp.

– Jag ringde henne, men fick inget svar. Jag provade en gång till och då var telefonen avstängd. I samma veva läste jag på 24Blekinge att det skett en allvarlig trafikolycka. Jag fick en otäck känsla och ringde till sjukhuset, men då hade de inga uppgifter om Johanna, sa Jenny en tid efter händelsen.

Jenny och familjen fick kontakt med sjukhuset som sa att det var bäst att åka dit.

– Sjukvårdspersonalen mötte upp oss. När jag fick syn på prästen förstod jag att hon var död. Det var fruktansvärt att se henne på sjukhuset.

Mamma Pia , Johanna & Jenny - Foto: Privat

Det har nu gått två år sedan olyckan som i ett ögonblick ändrade livet för Jenny och hennes familj.

– Det är klart att det har påverkat mycket, man är aldrig sig lik efter att man har förlorat en som står en nära, speciellt i en ganska ung ålder, 35 år gammal. Det har påverkat oss som familj. Givetvis tänker jag annorlunda nu, innan var jag omedveten om att det sker 500 fyllekörningar i timmen i snitt. Både du och jag har mött på någon rattfull eller drogpåverkad förare utan att ens veta om det.  

Johanna. Foto: Privat

För Jenny är det viktigt att prata om händelsen och sina upplevelser. Inte minst för att kunna hjälpa andra som befunnit eller befinner sig i liknande situationer.

– På något sätt är det skönt att berätta sin historia med tanke på att man kan nå ut till någon annan. Det är många anhöriga som kan känna igen sig. En del i processen är att kunna prata om det. Vår familj har fått stöd av vänner, arbetskamrater och andra runt omkring. Huvudsaken är att man finns där för varandra. Det kan hända vem som helst.

Vad skulle du vilja säga till en person som funderar på att köra bil påverkad?

– Tänk om. Det är inte bara dig själv du äventyrar, det är framförallt andra du möter. De har inte bett om att möta en rattfull på vägen.

Hur kan man minska rattfyllerierna i trafiken?

– Man ser att det hänger ihop med missbruk. Föraren som körde bilen när Johanna dog hade dömts tolv gånger för rattfylleri. Hur många gånger har han kört påverkar utan att åka dit? Det är en återkommande problematik. Man har gått från 1200 trafikpoliser till 200, det är en tråkig utveckling. Det behövs en ökad polisnärvaro i trafiken och att människor engagerar sig och försöker stoppa folk som kör rattfulla.

– Är det dåligt med resurser inom polisen får man kanske kika på alternativa lösningar. Någon form av annan instans som gör nykterhetskontroller. Vid färjehamnarna skulle man kunna ha nykterhetsbommar.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar