Racingstjärnan Edward: "Målet är att vinna formel 1-VM"

Edward Jonasson, 18 år, hoppas göra samma racingresa som Michael Schumacher.

delningar

18-årige Edward Jonasson från Karlskrona är en av Nordens främsta racingförare. Nu satsar han på att gå i samma fotspår som racinglegenden Michael Schumacher – från sportvagn (LMP3) till formel 1.

– Det långsiktiga målet är som för de flesta, att vinna formel 1-VM. Detta är en alternativ väg för att ta sig upp dit, Michael Schumacher gick från sportvagn till formel 1. Det är det vägvalet vi är inne på, säger Edward Jonasson till 24Blekinge.

Racingkarriären började med att Edward körde fyrhjuling i familjens trädgård. Fyrhjulingen byttes ut mot en Go-kart och i 15-årsåldern började karriären på riktigt med att köra formulabil.

Edward kör för teamet Inter Europol Competition som är baserade i Tyskland. Förra säsongen tävlade han i mästerskapet VdeV med Formula Renault och gjorde det riktigt bra.

– Vi har gjort det bästa av situationen, vi tog några vinster och en pallplats i varje race. Jag blev trea av omkring 34 stycken i det mästerskapet.

Nu byter alltså Edward formulabilen mot sportvagn och kommer även att dela bil med fler förare.

– Till skillnad från formula är det tak över huvudet. Det är längre race, fyra till sex timmars lopp. Därför är man tre förare på en bil., man byter av varandra under loppets gång.

Foto: Privat

Vad är dina styrkor som förare?

– Jag skulle vilja säga att jag är väldigt stresstålig och uthållig fysiskt, vilket kommer gynna mig väldigt bra i de här racen då de är så pass långa, man kör två timmar i streck. För att kunna hålla koncentrationen så länge krävs det rätt starka förmågor. 

Hur hjälper fysiken dig?

– Det är så mycket g-krafter, det är jobbigt fysiskt. Många tror att det är som att köra en vanlig personbil. Men i dessa bilarna gör vi upp till 300 km/h i timmen och i svängarna blir det såna g-krafter att det blir enorma påfrestningar på kroppen. 

I helgen går det första loppet av mästerskapet Ultimate Cup Series i Portugal och trots att det är en ny utmaning har Edward höga förhoppningar.

– Jag hoppas på vinst såklart, allt kan hända. 

Foto: Privat

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar