Laddar

Psykotisk man hotade bränna ned vårdcentral

En man i 52-årsåldern döms till fängelse för försök till grov misshandel, olaga hot samt förberedelse till mordbrand. Händelserna inträffade i maj 2017. 

delningar

Det var när en kvinna var på väg hem med buss mot Kallinge som hon mötte mannen, som var under psykos. När kvinnan klev av längst fram i bussen klev mannen av längst bak och började sedan springa fram mot kvinnan.

Mannen ska ha gjort ett utfall mot kvinnan med en skruvmejsel och skrikit åt henne att hon inte ska följa efter honom. Han ska även ha hotat att döda henne med skruvmejseln.

Kvinnan har i förhör sagt att mannen såg galen ut och mannen själv har berättat att han var inne i en psykos och hörde röster, och trodde att kvinnan hade något med det att göra. Han ska ha insett att kvinnan inte hade med rösten i hans huvud att göra och försvunnit från platsen. Två dagar senare möttes de båda vid en matbutik och mannen bad då om ursäkt för sitt agerande.

Några dagar senare befann sig mannen på vårdcentalen i Kallinge. Han hade två skadade fingrar och ville ha hjälp att lägga om dem. Mannen var fortfarande psykotisk och det uppstod en konflikt när personalen i receptionen bad honom att ta en kölapp och vänta, då alla sköterskor var upptagna.

Mannen blev frustrerad och ville inte vänta. I stället hämtade glas och bensin på en bensinstation och återvände till vårdcentralen. Där ska han ha hintat till kvinnan i personalen om att bränna ned vårcentralen.

Senare på dagen greps mannen av polis i sin lägenhet, då de hade fått larm om att någon ville sätta eld på vårdcentralen.

Mannen döms nu till fängelse i ett år och sex månader för sina handlingar. Mannen har suttit häktad sedan händelsen vid vårdcentralen och kommer vara fortsatt häktad tills domen träder kraft.

Han ska även betala skadestånd till kvinnan som hotades vid busshållplatsen på 20 000 kronor jämte ränta.

 

 

Relaterade artiklar