Laddar

Propagerar mot tobaksindustrins metoder på ny turné

"Utnyttjar fattiga bönder".

delningar

Tobaksbarn – 50 kr och barnarbete på köpet är en föreläsningsturné som ger ett nytt perspektiv på tobaksbruk.

I stället för att visa hur den personliga hälsan försämras lyfter man fram tobaksindustrins metoder och hur tobak hindrar en global hållbar utveckling.

Föreläsningen visar hur tobaksindustrin utnyttjar fattiga bönder och deras barn och hur tobaksodlingarna bidrar till massiv skogsavverkning och miljöpåverkan samt att ca sju miljoner människor dör av tobak årligen, menar arrangören A Non Smoking Generation.

Projektet finansieras delvis av SIDA och Forum Syd.

Under en fyra månader lång höstturné kommer två team att genomföra över 200 föreläsningar på skolor från norr till söder i Sverige.

Inbjudan gick ut redan i våras och turnén är i stort sett fullbokad.

Den här veckan kommer föreläsarna Malin Hellström och Nicole Hallberg att besöka Karlskrona, Karlshamn och Ronneby.

– Jag tycker att det här är superviktigt och för många är detta ett helt nytt perspektiv. Vi tror nämligen att dagens unga redan har koll på rökningens risker för hälsan men alla kanske inte vet att ett barn i Malawi inte kan gå i skolan för att vi sitter och röker, menar Malin Hellström.

Är detta samtidigt ett erkännande av att den gamla attityden i informationen kring rökning inte gett någon effekt? – Nej, rökningen har ju faktiskt minskat och alla vet om att rökning dödar. Det som hänt är däremot att vi inte lyckats få ner det till nollan och att rökningen ökar konstant bland just de unga som kanske inte i dag tänker på att de kan få lugncancer om 30 år. När vi är ute och föreläser får vi ofta höra från de unga att de inte hade koll på detta, säger Malin Hellström.

Relaterade artiklar