Laddar

Porrspam vid sökning av kommuner på sociala medier

Att söka efter en kommuns ortsnamn på sociala medier resulterar i en massa porrspam. Problemet finns vid sökning på fyra av Blekinges fem kommuner.

delningar

På det det sociala mediet Twitter är innebär sökningen #Nybro att en rad anstötliga bilder dyker upp. Spam och bilder på lättklädda kvinnor dominerar den så kallade hashtagen och sökordets flöde på plattformen.

– Jag hoppas givetvis att de som är inne och söker på Nybro inte tror att Nybro vill marknadsföra sig på det sättet. Det är flera kommuner som har blivit utsatta. Det är ett tråkigt tilltag från de som gör det, har Nybros kommunalrådet Christina Davidsson (C) sagt.

Kommunen kommer att anmäla saken till Twitter och försöka få bukt med problematiken som även finns bland många orter och kommuner i landet.

Inte heller kommunerna i Blekinge är förskonade. En sökning på #Karlskrona, #Karlshamn, #Ronneby eller #Sölvesborg ger samma typ av innehåll som Nybro kommun reagerat på. Det är bara vid sökning på #Olofström där de lättklädda bilderna uteblir.

– Det är nytt för mig. Är det så får vi absolut titta på det. Mer än så kan jag inte säga och vi får kolla med våra IT-kollegor vad man kan göra som att ta kontakt med Twitter, säger Heike Rosenquist, kommunikationsstrateg på Ronneby kommun.

Nybro skulle anmäla detta. Vad kan ni göra?

– Som sagt, det är nytt för mig men vi ska absolut titta på det och då får vi vidta åtgärder. Sociala medier har många fördelar men det finns vissa utmaningar, helt enkelt.

En stund senare hör Heike Rosenquist av sig och meddelar att Ronneby kommun har anmält det hela till Twitter.

– Det är en hashtagg som kommunen som sådan inte äger utan är fri för alla att använda för alla på sociala medier. Det är innehåll som kan beskrivas som olämpligt och vi valde att göra så. Det finns möjlighet att rapportera innehåll på sidan och det valde vi att göra, säger hon.

Ska ni höra av er till Twitter ytterligare?

– Det är som sagt inte vårt egna varumärke utan det är fritt för alla användare.

Johan Olsson är ställföreträdande kommunikationschef på Karlskrona kommun och kände inte heller till det material som dyker upp vid sökning av #Karlskrona på Twitter.

– Vi jobbar inte jätteaktivt med Twitter och har inte upplevt några problem på det sättet. Det är klart det kan finnas saker som inte är lämpliga men det är inget vi har haft någon diskussion om. Vi har ingen direktbevakning av Twitter i allmänhet och från kommunen är det väl kring vårt konto, säger han.

Tror du det kan bli aktuellt med en anmälan?

– Jag tror att det inte är någon fråga som är aktuell just nu och det känns konstigt att spekulera i det. Skulle vi uppleva några problem får vi väl diskutera åtgärder.

Till skillnad från exempelvis Facebook och Instagram tillåter Twitter sina användare att lägga upp bilder och filmer ned naket innehåll. För användarna finns möjligheten dölja stötande innehåll men detta fungerar i praktiken inte som en garanti för att slippa spam eller nakenbilder.