Laddar

Polisen tipsar: Så skyddar du dig mot stöld och inbrott

Sölvesborgs kommun har varit extra utsatt i fråga om så kallade tillgreppsbrott. I veckan tecknade Polisen och kommunen ett medborgarlöfte som bland annat går ut på att öka arbetet kring grannsamverkan. Polisen passade även på att tipsa om hur man skyddar sig mot stölder och inbrott.

delningar

Statistik från trygghetsmätningen för år 2015 och 2016 visar att det sker många tillgreppsbrott i Sölvesborg i förhållande till kommunens storlek. Tillgreppsbrott innefattar bland annat stöld, snatteri, inbrott och rån.

I samband med att poliserna Mats Hadartz och Anders Knutsson undertecknade medborgarlöftet tillsammans med kommunalråd Heléne Björklund (S), passade man även på att tips om hur man ska göra för att motverka brott.

Tipsen är som följer: 

Du kan låsa din ytterdörr, både när du är hemma och när du lämnar ditt boende.

Tänd dina fönsterlampor och utomhusbelysning när det börjar skymma för att ge sken av att ditt hem är bevakat.

Håll reda på vilka som är dina grannar samt vilka det är som brukar cirkulera i ditt bostadsområde.

Meddela dina grannar om du åker iväg under en längre tid. Dina grannar kan då hjälpa till att hålla reda på ditt hem och tömma din brevlåda för att den ska signalerar att du är hemma.

DNA-märk dina värdesaker. DNA-märkning är ett syntetiskt lim som innehåller en DNA-kod. Limmet syns endbart i UV-belysning.