Laddar

Polisen söker efter turnéledarens kropp: ”Undersökt intressanta platser”

"Här har de sökt med sonar och på platser som bedömts vara intressanta har man skickat ner dykare. Vi letar efter en kropp."

delningar

Lelle Hildebrand försvann spårlöst efter att ha befunnit sig på rockklubben Kartago i Sölvesborg 1999. Han var då 37 år gammal och turnéledare för Hammerfall. En vecka senare hittades en väska fastfrusen i sjön Immelns södra kant, innehållandes Lelles dator och 74 000 kronor. Var han själv har tagit vägen är det ingen som vet.

Nu har Kalla fall-gruppen åter tagit tag fallet. Det har prioriterats upp efter att Blekinges polisdistrikt slogs samman med polisdistriktet för Region Syd. Det finns både nya och gammal information som polisen vill kontrollera.

– De utredare som varit med från början minns olika saker, medan vi kan ha ett helt nytt synsätt på utredningen. Det har kommit in ett antal tips till oss och vi är tacksamma för ännu fler tips från allmänheten. Detta är ett ärende som engagerar och som har fastnat i folks medvetanden, säger Bo Lundqvist, poliskommissarie i Kalla fall-gruppen.

En av de platser som har genomsökts är i Ivösjön utanför Vånga. I flera dagar under förra veckan var sjöpolisen på plats för att leta efter en kropp. De har sökt där tidigare för cirka 16 år sedan med hjälp av rökdykare från marinkåren. Då sökte de av sjöbotten med hjälp av metalldetektorer, för att hitta eventuella järnsänken. Nu använder de sig av modernare instrument.

– Man har sökt både på land och i vatten i omgångar i olika geografiska området. Här har de sökt med sonar och på platser som bedömts vara intressanta har man skickat ner dykare. Vi letar efter en kropp, men ingenting har påträffats, säger Bo Lundqvist.

Finns det möjlighet att hitta en kropp under vattnet efter 18 år? – Jag är ingen expert på rättsmedicin, men vad jag förstår så beror det på det på omständigheterna ifall man hittar ben eller om en kropp är i bättre skick. Även om det inte finns så mycket kvar, så kan det finnas material kvar som kan hjälpa utredningen.

Arbetet beskrivs som ett stort pussel. Polisen har hållit nya förhör, men ännu är det ett mysterium vad som har skett med Lelle Hildebrand. Det uppges finnas tips om fler platser både på land och i vatten där en kropp kan finnas.

– Det är viktigt att fortsätta, inte minst för att de anhöriga ska få ett avslut, säger Bo Lundqvist.

Text: Henrik Nordell