Laddar

Polisen om åldringsbrotten: ”Oerhört fult brott”

Två äldre personer i Kalmar och en i Ronneby har utsatts för stölder under söndagen. Samtliga kan ha samband med varandra.

delningar

Vid 10-tiden på söndagsmorgonen utsattes en 85-årig dam för ett åldringsbrott i Ronneby kommun. En ung kvinna knackade på dörren och bad om vatten, vilket den äldre damen ville vara behjälplig med. Då smet en annan kvinna in i lägenheten och stal damens smyckeskrin.

Under eftermiddagen och kvällen har en dam i 95-årsåldern i Kalmar samt en man i 90-årsåldern boende i centrala Ljungbyholm lurats på ett näst intill identiskt sätt.

– Vid samtliga tillfällen har personerna fått påhälsning av två yngre kvinnor och det går inte att utesluta att det finns ett samband mellan händelserna, säger Fredrik Bratt, presstalesperson vid polisens ledningscentral.

Mannen från Ljungbyholm har uppgett för polis att kvinnorna ska ha varit i 20-årsåldern och att båda var mörkhåriga.

– Jag tror på strategin att uppmärksamma det här problemet och försöka få anhöriga att prata med sin äldre om den här typen av brott, och att de inte ska öppna dörrarna, säger Fredrik Bratt.

Varför tror du att dessa åldringsbrott fortsätter hända? – Oftast är det kvinnor som blir utsatta och de vill gärna vara hjälpsamma. Och framför allt när en annan kvinna knackar på så tror man kanske inget ont.

Vad tycker du om den här typen av brott? – Det är ett oerhört fult brott. Bland de fulaste brott man kan begå tycker jag. Sedan är det otroligt sorgligt för många av de äldre som förlorar smycken som kan ha ett stort affektionsvärde för dem, säger Fredrik Bratt.

Relaterade artiklar