Plagg ska få nya ägare – unga arrangerar klädbytardag

Sofia Tatidis hoppas att många kommer och byter kläder med varandra. Foton: Privat

I slutet av månaden arrangerar Mariedalskyrkans Unga en klädbytardag i syfte att motverka så kallad "fast fashion".

delningar

Den 30 mars kommer Mariedalskyrkans Unga att arrangera en klädbytardag i Mariedalskyrkan i Karlskrona. Klädbytardagen arrangeras i syfte att motverka "fast fashion" som innebär att kläder endast används några gånger innan de inte längre anses vara mode.

– Syftet är att visa folk att det finns andra sätt att bygga upp sin garderob på, säger samordnaren Sofia Tatidis till 24Blekinge.

Bytet startar klockan 11.30 och håller på till 14.00.

– Det går till som så att man tar med sig kläder till lokalen – de ska vara hela och rena och det kan vara hur många som helst – och man lämnar in dem till funktionärer som ser till att de går att sälja. Sedan får man kuponger som man kan byta till sig nya kläder med.

Mariedalskyrkans Unga har arrangerat klädbytardagen flera gånger tidigare. Det hela startade för ett par år sedan efter det att några av ungdomarna sett en film som väckte reaktioner.

– Vi var en ungdomsgrupp i kyrkan som gick på en filmvisning av en film som heter The True Cost. Den handlar om klädindustrin och hur ohållbar den är. Vi började sedan snacka ihop oss och ungefär ett halvår senare tror jag att vi arrangerade vår första klädbytardag, säger Sofia Tatidis.

Intresset för klädbytardagen har varit varierat men Sofia Tatidis tycker sig ha märkt ett ökat intresse för att byta kläder med varandra under de senaste åren.

– Jag hoppas att det kommer många besökare och att vi byter fler kläder än någonsin.

I samband med evenemanget kommer det också att serveras en vegetarisk och ekologisk lunch, samt fika.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar