Laddar

PFAS-föreningen nära avgörande i HD

Dom väntas inom två veckor.

delningar

PFAS-föreningen i Ronneby har stämt Ronneby Miljö & Teknik på grund av det vatten som släppts ut i Kallinge och delar av Ronneby och som innehöll  ämnet PFAS.

Det som tvisten nu handlar om är huruvida det är produktansvarslagen eller lagen om allmänna vattentjänster som ska tillämpas.

PFAS-föreningen menar att vattnet är en vara och därför ska falla under produktansvarslagen med mer långtgående ansvar på leverantören.

Av denna anledning sköt tingsrätten ärendet vidare till Högsta domstolen 2017 och enligt PFAS-föreningens talesman Herman Afzelius är ett avgörande nu nära.

Inom två veckor tror man sig kunna få en dom.

– Det är så klart otroligt spännande och nervöst, vi har kämpat med detta sedan 2014. Innerst inne känner jag att det vore helt orimligt i Sverige 2018 att man kan förgifta ett helt samhälle med kemikalier och komma undan helt utan ansvar, samtidigt som jag är medveten om att detta aldrig prövats i svensk lagstiftning tidigare. Vad gäller Högsta domstolen vet man aldrig hur de tänker, vem vet; det finns kanske något hål i lagstiftningen och så kommer vattenverket undan ansvar, säger Herman Afzelius i en kommentar till 24Blekinge.se.

Relaterade artiklar