Laddar

Penningförfalskare döms av hovrätten – så upptäcktes brottet

Mannen hade inte varit ute ur fängelset länge innan han greps igen.

delningar

En man i 26-årsåldern från Karlshamn åtalades tidigare i år för försök till penningförfalskning. Blekinge tingsrätt fann mannen skyldig till brott och i april dömdes han till tre månaders fängelse.

Men mannen överklagade domen till hovrätten och yrkade på att åtalet skulle ogillas eller att straffet skulle mildras.

Hovrätten har nu tagit upp fallet och anser att tingsrättens domslut gäller. Däremot har de ändrat datum i domslutet på så vis att tidpunkten för penningförfalskningen beräknas ha ägt rum mellan den 19 april 2016 och den 2 september 2016.

I tingsrättens dom stod det att gärningen inträffat mellan den 1 januari och 2 september.

Anledningen till ändringen är för att mannen avtjänade ett tidigare fängelsestraff under början av 2016, men frigavs villkorligt den 19 april 2016. Sedan greps mannen och frihetsberövades den 2 september gällande ett misstänkt grovt vapenbrott, som han sedan friades från misstanke om.

Men det var tack vare gripandet som mannens penningförfalskning uppdagades i samband med en husrannsakan av hans bostad. Hovrätten bedömer därför att mannens försök att förfalska sedlar måste ha pågått någon gång mellan frigivningen och det nya gripandet.

Mannen förekommer under 14 avsnitt i belastningsregistret sedan tidigare och har bland annat dömt till två års fängelse i januari 2013 för människorov och försökt till utpressning. I september 2015 dömdes han till ett år och fyra månaders fängelse för bland annat olovlig körning, narkotikabrott och grovt vapenbrott.

Relaterade artiklar