Parasit drabbar potatisodlare: "Den går på rötterna"

Foto: Ihar Leichonak

Parasiten gör att lantbrukare väljer att stänga ner potatisodlingen.

delningar

Parasiten rotgallnematod som förstör rötterna på sockerbetor, morötter och potatis upptäcktes först i Blekinge. En av landets största potatisodlare Trolle Ljungby slott har nu bestämt sig för att sluta odla potatis de närmsta tio åren, skriver SVT Blekinge.

Rotgallnematoden är en liten rundmask som angriper alltifrån potatis till ogräs och orsakar knutor på rötterna. Det gör att växtens förmåga att ta upp vatten och näringsämnen hämmas.

Trolle Ljungby gods är en av de drabbade och potatisodlingen har totalt levererat 240 miljoner ton potatis årligen till chipsindustrin. I och med parasitfynden väljer de att helt sluta odla potatis.

– Ja, jag har bestämt mig för vara drastisk och helt stänga ner potatisodling, säger Carl-Fredrik Wachtmeister, som är vice vd för godset till SVT Blekinge.

Enligt Jordbruksverket hittades parasiten första gången i landet för två år sedan.

– Den går på rötterna så den kan få skördesänkande konsekvenser på många olika grödor, förklarar Carin Bunnvik, chef på Jordbruksverkets växtregelenhet, till SVT.

Jordbruksverket har tagit prover som bekräftar att parasiten finns på totalt fem jordbruk, varav två är i Blekinge och tre i Skåne. Det enda sättet att bli av med parasiten är att svälta ut den, det gör att de drabbade lantbruken sätts i karantän.

– Nu letar vi med ljus och lykta efter resistenta sorter av andra grödor, men vi är bara i början i processen, säger Carin Brunnvik till SVT.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar