Laddar

Osäkra mobilnät kontrollerar trygghetslarmen – de äldre kan drabbas

Trots att det är osäkrare att använda mobilnät istället för fast bredband så ansluts de flesta av de digitala trygghetslarmen för äldre via mobilnät.  Så ser det ut med larmen i Blekinge.

delningar

94 procent av de digitala trygghetslarmen inom Sveriges kommuner ansluts via mobilnät, enligt statistik från Socialstyrelsen som Nyhetsbyrån Siren tagit del av.

– De mobila näten kan vara svajiga, vilket ger en osäkerhet i kommunikationen. Är det hög belastning på det mobila nätet kommer man inte fram. Fibernäten är säkrare, stabilare och snabbare, säger Dick Lindberg, utredare på Socialstyrelsen till Nyhetsbyrån Siren.

234 av Sveriges kommuner svarade på socialstyrelsens undersökning om trygghetslarm. Bara i fyra kommuner var alla digitala larm anslutna via fast bredband. Kommunerna i Blekinge tillhör inte undantaget utan använder mobilnät.

– Det handlar till stor del om att det är billigare. Det är också enklare att installera och hantera larmen via mobil uppkoppling. Ska man installera fiberanslutning är det dyrare och mer komplicerat, säger Dick Lindberg till Nyhetsbyrån Siren.

Karlskrona, Karlshamn, Ronneby och Sölvesborg har alla digitala trygghetslarm, och de flesta, eller alla, är anslutna via mobilnät. Olofström däremot har inte några digitala trygghetslarm.

En fördel med digitala larm jämfört med analoga är att det är lättare att testa dem regelbundet och i Blekinge testas de digitala larmen dagligen, förutom Sölvesborg som inte svarat på frågorna om tester av larmen. Övriga kommuner svarar att de även genomför manuella tester av larmen en gång i månaden.

Men enligt Dick Lindberg skulle kommunerna vinna på att ha enbart fiber.

– Att ha ett system som man hanterar själv är en säkerhet i sig. Det handlar också om kapacitet och möjlighet att koppla på andra funktioner, till exempel videoförbindelse. Man blir lite bakbunden om man bara satsar på mobila nät, säger Dick Lindberg.

Här nedan kan du se statistik över de digitala larmen i Blekinge.

Källa: Socialstyrelsen, ”E-hälsa och välfärdsteknik i kommunerna 2017”

 

 

Så ansluts de digitala trygghetslarmen i Blekinge:

Karlskrona: 1540 digitala trygghetslarm, 366 anslutna via fast bredband och 1174 anslutna via mobilnät. Larmen testas dagligen och manuella tester genomförs en gång i månaden.

Karlshamn: 831 digitala trygghetslarm, samtliga anslutna via mobilnät. Larmen testas dagligen och manuella tester genomförs en gång i månaden.

Ronneby: 815 digitala trygghetslarm, 8 är anslutna via fast bredband och 807 via mobilnät. Larmen testas dagligen och manuella tester genomförs en gång i månaden.

Sölvesborg: 116 digitala trygghetslarm, samtliga anslutna via mobilnät. Kommunen svarar inte på frågor om larmen brukar testas.

Olofström: Har inga digitala trygghetslarm

Relaterade artiklar