Oron för inbrott störst i Blekinge

Nationell rapport redovisar graden av otrygghet.

delningar

Blekinge är det län i landet där minst svenskar tycker att det görs tillräckligt för att upprätthålla tryggheten i området.

Det här visar den nationella rapporten Svenskarna och trygghet 2018 som tagits fram av larmfirman Verisure i samarbete med Kantar Sifo.

Undersökningen visar även att Blekingebor är mest oroliga i Sverige för inbrott.

Totalt har 6 300 svenskar svarat på frågor om hur trygga de känner sig i sitt hem och närområde.

Rapporten visar att nästan var tredje svensk (28 procent) inte känner sig helt trygg i sitt område och att november och december är de otryggaste månaderna på året.

I Blekinge län är otryggheten ännu högre: hela 31 procent uppger att de inte känner sig helt trygga i sitt område.

– Att så pass många upplever otrygghet den här tiden på året kan handla om något så enkelt som att dagarna blir mörkare. Men oavsett årstid ska alla känna sig trygga i sitt hem och sitt närområde och det är därför trygghetsfrågan är så viktig – för myndigheter, politiker och företag som oss, säger Fredrik Ringborg som är trygghetsexpert på larmföretaget Verisure.

Att otryggheten är som störst i november och december kan alltså handla om att det blir mörkare, men siffror från rapporten visar också att andra aspekter kan påverka.

Exempelvis uppger mer än var tredje Blekingebo att de är oroliga för att bli utsatta för inbrott, och statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå) visar att det förra året skedde est bostadsinbrott i Sverige under just november och december

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar