Laddar

Omsorgspersonal rökte på arbetstid – varnas: "Allvarliga brister"

Foto: Arkivbild

"Blivit en väckarklocka för oss alla".

delningar

Den 14 juni mottog omsorgsförvaltningen i Sölvesborgs kommun en rapport enligt lex Sarah om brister i omsorgen på en avdelning på det särskilda boendet Svalan. Enligt anmälan ska personal inte haft tid att servera brukarna eftermiddagskaffe på helger. Man skyller på att man inte har tid och att denna tid i stället läggs åt att röka.

Omsorgsförvaltningen har utrett ärendet och nu väljer man att anmäla händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

– Förvaltningens egen utredning visar att det finns allvarliga brister på den aktuella enheten gällande brukarinflytande, socialt innehåll och att man inte lever upp till omsorgsnämndens värdegrund. På kort sikt innebär det ingen allvarlig risk för den enskilde, men när försummelsen pågår länge går det absolut ut över den enskildes välmående och hälsa. Anmälan till Ivo är dels en markering på hur allvarligt både nämnden och förvaltningen ser på bristerna i verksamheten men också ett sätt att få hjälp att gå till botten med problematiken för att säkerställa att något liknande aldrig inträffar igen, säger omsorgsnämndens ordförande Roine Olsson i ett pressmeddelande.

En del åtgärder har vidtagits. Det handlar om att rökning på samtliga balkonger och altaner förbjöds för de anställda samt att de boende ska få eftermiddagsfika varje dag. Medarbetare som utan anledning lämnat sin avdelning en längre stund kommer att få en skriftlig varning.

– Nu måste hela arbetsplatsen skifta fokus från invanda mönster och arbetssätt till att värdesätta varje brukares behov och önskemål. Jag är övertygad om att rapporten blivit en väckarklocka för oss alla. Vi måste alla ha för ögonen hur vi undviker att fastna i gamla rutiner samtidigt som fokus ska vara på brukarna och deras behov, säger omsorgschef Annelie Kjellström.

Relaterade artiklar