Omröstning: Så många vill slopa sommartiden

Foto: Mostphotos/Wavebreakmedia.

EU-undersökning visar på ett missnöje med dagens sommartid.

8 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Den 28 oktober är det dags att vrida tillbaka klockan en timme i Sverige. Det är dock inte bara svenskarna som har sommar- och vintertid.

De flesta EU-länder har haft sommartid länge, sedan första och andra världskriget, eller oljekrisen på 1970-talet. Då var anledningen främst att spara energi. 

Nu framkommer det i en omfattande undersökning att majoriteten av EU-medborgare vill avskaffa sommartid.

Det är Europeiska kommissionen som har gjort en webbundersökning där 4,6 miljoner av EU:s medborgare har gett sin åsikt. Omröstningens resultat är dock inte bindande.

Resultatet visar att hela åtta av tio EU-medborgare vill ha vintertid, så kallad normaltid året om.

Motståndet mot den årliga tidsomställningen är enorm i flera EU-länder. Man har på flera håll krävt att tidsomställningen ska skrotas, bland annat i Finland, skriver Dina Pengar.

Argumentet där är att tidsomställningen till sommartid bland annat är skadlig för jordbruket, miljön, sömnen, den psykiska hälsan, trafiksäkerheten, turismen och skiftarbetare.

Samtidigt menar kritiker att om det istället skulle vara sommartid året om så skulle det ge positiva hälsoeffekter i form av 300 timmar mer dagsljus per vuxen och år.

– Att inte ställa om till vintertid är en effektiv, praktiskt och märkvärdigt enkel åtgärd för att ge oss mer tid för fysisk aktivitet. Få saker kan så enkelt och helt utan kostnad förbättra hälsan hos nästan hela befolkningen, sa hälso- och klimatexperten Mayer Hillman, University of Westminster tidigare till SVT.

EU-kommissionen har ännu inte offentliggjort sitt resultat, men den tyska tidningen Westfalenpost har tagit del av det i förväg.

Majoriteten av de som deltog i EU-omröstningen, tre miljoner, var tyskar. Det är sedan tidigare känt att majoriteten av tyskarna är emot sommartid, skriver Sydsvenskan.

Enligt en opinionsundersökning som Ipsos gjorde för Dagens Nyheter i våras, ville dock drygt 37 procent av svenskarna ha sommartid hela året, medan 29 procent hellre ville ha normaltid året runt. 26 procent av svenskarna angav att de vill fortsätta med både sommar- och vintertid.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar