Laddar

Ny undersökning: Allt fler känner otrygghet och rädsla

Invånare i Ronneby har aldrig känt sig så otrygga som nu. Det är framförallt oron för våldsbrott som ökat.

delningar

På måndagen presenterade polisen resultatet av sin årliga trygghetsundersökning i Ronneby. Den visar att över 45 procent är oroliga för våldsbrott och nästan 35 procent säger att de är rädda för berusade personer utomhus. Över 30 procent säger att de är rädda för folk som bråkar och slåss.

 

I tätorten är man rädd för känner man mest oro för överfall, misshandel, kvinnor som antastas och för ungdomgäng som bråkar.

På grund av rädsla är det många som uppger att de undvikit att besöka restauranger, barer, disko, sportevenemang samt att åka buss eller tåg.

Kenneth Michaelsson, vice ordförande i kommunstyrelsen och ordförande i BRÅ menar att den upplevda tryggheten ökat samtidigt som den faktiska brottsligheten minskat exempelvis gällande inbrott.

– 2016 inträffade bara ett inbrott i Kallinge och två inbrottsförsök. Ändå är oron är hög, säger han.

Av 1 500 enkäter som skickades ut kom 996 svar in, vilket ger en svarsprocent på 66 procent.

– Det är ganska normala siffror, det brukar ligga mellan 65 och 70 procent, säger Michaelsson och fortsätter:

– Det här var inget oväntat. Detta visar att vi kan lita på undersökningen. När vi har legat lågt har folk påstått att det är fejk, att oron nu ökar visar att den här undersökningen är ett trovärdigt instrument. Oron ökar men utsattheten rör sig inte överhuvudtaget.