Laddar

Nu slopar landstinget köttet

Från den 1 juli kommer landstinget inte längre att servera kött till patienter och personal. Anledningen är den hårt ansträngda ekonomin men även en tydligare klimatpolicy.

delningar

Till sommaren lägger Landstinget Blekinge om sin policy gällande kostfrågor radikalt.

Från den 1 juli kommer landstingens storkök inte längre att arbeta med animaliska produkter, det vill säga kött från djur.

Bakgrunden är det hårt ansträngda ekonomiska läget.

Resultat för 2017 landade på minus 77 miljoner kronor vilket påverkar många avdelningar inom landstinget och de styrande politikerna har försökt hitta besparingsåtgärder på olika sätt.

Det senaste är alltså att helt slopa köttet och i stället inrikta sig på billiga råvaror som potatis och annan rotfrukt.

Kostnadsmassan kommer att hållas nere mycket tack vare gynnsamma avtal med lokala producenter av närodlade grödor och nu under våren har personalen på Kök och restaurang inom landstinget fått gå en utbildning särskilt inriktad mot vegetarisk matlagning.

– Det handlar om att hitta bra recept med billiga råvaror där basen består mycket av potatis och grönt. Särskilt viktigt är det också att komponera rätter som inte bara är nyttiga och minskar de miljöfarliga utsläppen utan även är trevliga för ögat och då kan man exempelvis tänka mycket på glada färger. Kanske att man ofta kombinerar en orange morot med gröna blad och röda rädisor, säger kostrådgivare Yvonne Brassica som ansvarat för utbildningen.

Påståendet om att kosten skulle bli mindre allsidig och därmed inte lika nyttig för patienterna avfärdar hon med att vegetarisk mat kan vara minst lika nyttig och god som köttprodukter i maten om den tillreds på rätt sätt av kunniga kockar.

Bland de rätter som kommer att serveras patienter och personal vid Blekingesjukhusens restauranger och avdelningar efter den 1 juli hittar vi bland annat följande:

Flamberad aubergine med sparrissky och morötter.

Morotsbiff på en bädd av selleri samt nypotatis.

Falafelspett med potatismos

Kall rädissoppa med örtbröd från Senoren.

Spenatlasagne med fetaost.

Kålrotspasta med röd ärtpesto.