Laddar

Nu ska utrotningshotade bryggor dokumenteras

Blekinge Museum vill ha in din bild på favoritbryggan.

delningar

Det är konstnären Bengt Saltö som inspirerat till det hela genom att donera en 2 x 2 meter stor målning till Blekinge Museum kallad Bryggan.

”Under min uppväxt var bryggan en av de platser som inspirerade mig mest. Att sitta på bryggor, komma ut i vattnet och kika mellan springorna, där både gäddor och abborrar fans. Det gav en äventyrskänsla, en känsla av en annan värld. Bryggan har för mig en stor innovativ betydelse där vem som helst förr i tiden kunde bygga efter egen förmåga. Ingen brygga var den andra lik. Dagens räta bryggor ser nästan likadana ut, vilket varken gynnar fantasin, eller ger någon inspiration till det undermedvetna. Därför är det extra roligt att kunna måla min historia på mitt vis, för en bild utan en riktig historia är ofta bara en yta utan djup”, skriver Bengt Saltö i sitt donationsbrev till Blekinge Museum. 

Länsmuseet har nu tagit fasta på inställningen att bryggor är ett omistligt kulturarv och kommer att kartlägga de olika bryggorna i länet under hashtaggen #blekingebryggor.

– Vi söker alla som har egna minnen, känslor eller tankar kopplade till detta tema. Du kommer kanske vistas mycket på någon brygga i sommar? Vi vill då gärna samla in dina bilder därifrån. För den som använder Instagram är det bara att tagga bilden med #blekingebryggor för att den skall synas i vår insamling. Skriv också gärna en kort bildtext, menar museichefen Marcus Sandekjer i ett pressmeddelande.