Laddar

Nu hörs böneutrop i Kungsmarken

Premiär på fredagen för länets första minaret. "Nu är vi framme efter att vi kämpat så länge", säger Mulo Djopa från islamiska kulturföreningen.

delningar

På fredagen var det dags för det första böneutropet från Blekinges enda minaret, placerad intill moskén i Kungsmarken i Karlskrona.

Innan fredagsbönen inleddes hördes ett böneutrop från den provisoriska högtalare som placerats högt upp i minareten.

Efteråt plockades den ner.

Islamiska kulturföreningen väntar fortfarande på att skaffa ett permanent högtalarsystem som tål väder och vind.

Minareten i Kungsmarken ska ljuda en gång i veckan, runt lunchtid på fredagar.

– Fredagsbönen är en obligatorisk bön. När den kommer ska man som muslim lämna allt annat som man håller på med just då för att delta i bönen. Längden på bönen varierar. Det kan ta allt från 20-30 minuter upp till en timme, säger Mulo Djopa från kulturföreningen som kände glädje över att ett högtalarsystem nu var på plats:

– Det känns väldigt fint. Nu är vi framme efter att vi kämpat så länge.

 

Vad var det för tema på dagens predikan?  – I likhet med dig förstod jag bara de delar som var på svenska men när imamen pratar på arabiska är det de delar som har en lite bredare utgång. Det handlar om att vi ska dyrka Gud och inte glömma de saker som han har gett till oss och som vi åtnjuter. Vi ska tänka på dem som inte har någon mat eller vatten men som ändå dyrkar Gud och som tackar honom för livet.

 

En av församlingens medlemmar heter Yaser al Fadel.

 

– Det är jättebra här i Sverige att det nu finns en minaret och att jag kan höra bönen varje fredag. För mig känns det som att det finns demokrati i Sverige och frihet. Och jag vill tacka alla människor i Sverige som hjälper oss att leva här och att man känner sig som hemma. I dag är det som en stor fest, säger han.

Hur kommer det sig att det inte är några kvinnor med på fredagsbönen? – Kvinnor går inte på fredagar. Det är Gud som säger det men de kan komma på andra högtider på året. Och de kan också gå till moskén och lära sig olika saker på olika tider, menar Yaser al Fadel.

 

Någon som verkligen besöker moskén är församlingens äldste medlem, 87-årige Mustafa Karahasanovic. Han kommer till moskén för att be fem gånger om dagen.

– Han har varit med oss länge, kom hit redan i mitten av 90-talet, säger Mula Djopa.