Laddar

Nekades hjälp med asylsökande barn

Nekades bistånd: "Gav inte barnen några ekonomiska bistånd eller någon god man på fyra månader".

delningar

I mitten av november 2015 tog en man i Sölvesborg emot två asylsökande barn, hans kusiner. I en anmälan till justitieombudsmannen, JO, skriver mannen att tjänstemän från kommunen inte tycket om hans bostad, varpå han valde att flytta till en större lägenhet som uppfyllde kommunens krav.

”Jag lämnade in en kopia av hyresavtalet, ett dokument där det framgick att min månatliga inkomst inte översteg 6 500 kronor. Jag sade till henne att min månatliga hyra var på 4 800 kronor och att jag hade fakturor som jag var tvungen att betala. Det totala beloppet på mina fakturor översteg min månatliga inkomst men de erbjöd mig inget ekonomiskt bistånd och de gav inte barnen några ekonomiska bistånd eller någon god man på fyra månader. Socialen avslog min ansökan om ekonomiskt bistånd eftersom det inte fanns något officiellt beslut om att barnen skulle bo hos mig”, skriver mannen i sin anmälan.

Enligt mannen var han tvungen att låna pengar av sina vänner för att kunna betala mat, kläder och livsnödvändigheter till barnen. Han fick även en rad felaktiga och motstridiga besked från socialtjänsten.

Nu ska JO granska ärendet.