Laddar

”När man jobbar med delikatesser blir man lätt lite kräsen”

Anne-Lie Karlsson och hennes två anställda Lotta Liljekvist och Göran Eklund på Smedjegatans delikatesser i Karlskrona har bråda dagar. Snart går flytten knappt hundra meter upp i backen. "Tack o lov finns det redan kyldiskar på det nya stället", säger Anne-Lie med ett skratt.

delningar

Det nya stället som åsyftas är den klassiska fiskbutiken som länge hette Holst fiskaffär men som det senaste året hetat Smedjegatans Fisk. 

Nu blir det mindre fisk i butiken men desto mer ostar och andra delikatesser när Anne-Lie med personal flyttar in.

Delikatessbutik har hon drivit sedan 2014 och berättar att osten är det som är mest populärt. Framförallt en kroatisk variant som just nu är väldigt efterfrågad. Hon påstår att affären gör allting själva och anpassar sig efter folks kostvanor eller allergier. Ett mindre utbud av lokala produkter säjs också, främst honung och senap.

Är det speciella människor som handlar delikatesser?  – Nej, det kan man nog inte påstå. Vanligtvis är det ju de som arbetar här i krokarna som kommer in för att köpa sallader till lunch men framåt torsdag-fredag märker man att det är folk som vill ha något extra gott till helgmyset, säger hon.

Personligen föredrar hon goda ostar och då gärna en tysk ost vid namn Kaltbach.

– Den är mycket krämig men inte för lös. Den kan hyvlas…Man blir ju lätt lite kräsen när man jobbar med delikatesser, man ratar de vanliga ostarna som finns på Maxi

 

Mestadels är det alltså ostarna som säljer, charkuterierna har man inte lika stort utbud av.

– Jag tycker inte att jag hittat rätt grejer. Sedan är det även så med kött att man måste ta in det man säljer. Jag kan inte ha en produkt som kostar tusen kronor kilot om den bara köps av två kunder per år.

 

Exakt när flytten till de nya lokalerna äger rum vill Anne-Lie inte avslöja men menar att man gör sig av med de nuvarande diskarna men behåller några kylskåp.

– Det blir lite nytt och lite gammalt.