Laddar

Miljontals kronor i felutbetalda löner: ”Jag är djupt missnöjd”

Just nu pågår kommunens presskonferens angående lönseslarvet. "Vi ser det här som ett kollektivt ansvar och vi är inte ute efter att jaga enskilda syndabockar", säger Patrik Hansson (S).

delningar

I Karlskrona kommun har ett flertal faktorer lett till att man under lång tid betalat ut löner på ett felaktigt sätt. Det handlar om miljonbelopp av skattebetalarnas pengar och det har pågått under en länge tid.

På torsdagsförmiddagen presenterades kommunrevisionens granskande rapport: 

”Baserat på de uppgifter vi har tagit del av har felen i sitt ursprung i flera faktorer såsom ett bristfälligt lönesystem, bristfälliga rutiner och kontroller samt att bristfälliga underlag inkommer från ansvariga chefer till löneavdelningen”, står det i revisionens granskningsrapport.

På torsdageftermiddagen kommenterar kommunstyrelsens ordförande Patrik Hansson, (S) och kommundirektör Carl-Martin Lanér uppgifterna. 24Blekinge är på plats.

– Jag ser allvarligt på de brister som finns och jag är djupt missnöjd med att vår organisation inte kan prestera bättre, säger Patrik Hansson (S) om de åtgärder som kommunen nu vidtar.

–  Vi kommer bland annat att inleda upphandlingen av ett nytt lönehanteringssystem, säger Patrik Hansson.

Nu ska kommundirektören analysera detta på djupet. Men kommunen vill inte rikta kritik mot någon enskild individ.

– Vi ser det här som ett kollektivt ansvar och vi är inte ute efter att jaga enskilda syndabockar, säger Patrik Hansson.

– Skulle vi springa på nåt ärende där man alldeles uppenbart upptäcker någon som gjort något medvetet felaktigt kommer vi givetvis att vidta åtgärder, tillägger Carl Martin Lanér.

Texten uppdateras.

Relaterade artiklar