Laddar

Mannen mordhotade sjuksköterska – ville slippa tvångsvård

En man blev intagen för tvångsvård i flera dagar sedan han mordhotat en sjuksköterska. Efter detta har han överklagat beslutet till Förvaltningsrätten.

delningar

Den 20 juli beslutade en chefsöverläkare att en man i 20-årsåldern från Ronneby kommun skulle tas in för sluten psykiatrisk tvångsvård.

Dagen före hade mannen ringt öppenvårdsmottagningen och krävt omedelbar förnyelse av ett recept. Sjuksköterskan som inte kunde hjälpa honom blev då mordhotad flera gånger.

Mordhoten polisanmäldes vilket mannen meddelades om dagen efter varpå han begärde en polishandräckning för att bedöma hans tillstånd. På akutmottagningen i Karlskrona var han tyst och svarade inte alls på frågor. En läkare bedömde då att det för stunden fanns en allvarlig psykisk störning och att mannen behövde sluten psykiatrisk tvångsvård.

Vården pågick fram till den 25 juli och mannen valde efteråt att överklaga intagningsbeslutet. Han har ett neuropsykiatriskt funktionshinder och har haft svårt att hitta en fungerande medicinering. Hoten han uttalade kom i affekt då han var utan den medicin som behövs.

En specialistläkare som hörts menar att mannen inte lidit av en allvarlig psykisk störning. Förvaltningsrätten i Växjö skriver att mannen inte visat några psykotiska symptom och att hans överklagande ska bifallas. Eftersom tvångsvården avslutats kommer överklagandet inte att leda till någon ytterligare åtgärd.

Relaterade artiklar