Lokal butik prisad: "Det är fantastiskt"

Albin Håkansson, Extra Mjällby - Veronica Borgman, Mjällby grundsärskola - Lil Berger, Pantemera Sverige

Butiken kommer att skänka prissumman till grundsärskolan.

delningar

Under torsdagen blev Extra Mjällby stormarknad i Sölvesborg utsedd till landets effektivaste pantbutik av Pantamera. Butiken belönades med ett diplom och en värdecheck på 15 000 kronor.

Butiken har sedan länge satsat på en större pantmaskin utomhus där kunderna kan panta snabbt och effektivt. Det har gjort att pantningen har ökat markant och i butiken har det pantats över en miljon burkar och PET-flaskor på ett år.

Sölvesborgsborna har visat sig vara riktigt bra pantare då det i fjol pantades nästan fem miljoner förpackningar i kommunen, det motsvarar 284 per invånare.

Under förra året anordnade Pantamera tävlingen "Årets Pantbutik" där kunderna har fått nominera sina butiker. Syftet med tävlingen är att uppmärksamma och tacka alla handlare som lägger extra energi på att skapa en trevlig miljö i sitt pantutrymme.

– Det är jätteroligt, det finns flera tusen butiker i hela landet och man väljer lilla oss, det är fantastiskt, säger Albin Håkansson vid Extra Mjällby.

Det som gör Mjällby Extra lite speciellt är att de för två år sedan införskaffade en pantmaskin som gör det väldigt effektivt för privatpersoner att panta sina förpackningar.

– Vi var ju först i landet som köpte en jättestor pantmaskin som man ställer utvändigt. Det går fem gånger snabbare än en konventionell pantmaskin. Tänk dig att du har en svart sopsäck blandat med aluminiumburkar och PET-flaskor, sen häller du allt i påsen rätt ner i maskinen. På en minut sorterar den allt samt räknar ihop och skriver ut ditt kvitto. Vi har gått från en miljon pantade enheter till tre miljoner enheter per år.

Prispengarna som butiken fick från Pantamera väljer man att skänka till Mjällby/Sölvesborgs grundsärskola.

– De ska faktiskt åka på en klassresa till Skånes djurpark för pengarna, det är roligt.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar