LISTA: 5 fantastiska himlafenomen du inte vill missa 2019

Genrefoton: goodfreephotos, Flickr, Wikimedia Commons/Brocken Inaglory.

Supermånar, meteorregn och solförmörkelser. Här är fenomenen att planera in i kalendern.

3 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Nyligen inträffade årtiondets kanske häftigaste månförmörkelse, när svenskar som befann sig i molnfria delar av landet hade chansen att se en superblodmåne.

Om du inte hade chansen att se månen då, kommer fler chanser till att uppleva häftiga rymdfenomen i år. Forbes har sammanställt en lista över vilka himlafenomen vi har att se fram emot 2019.

1. Venus och Jupiters "kyss"

När? Söndagen den 24 november 2019.

Fenomenet innebär att planeterna befinner sig närmare varandra i gradantalet och därför ser det ut som att planeterna "kysser" varandra. I november kommer planeterna att se ut att befinna sig som närmast varandra.

2. Två supermånar

När? Tisdagen den 19 februari och torsdagen den 21 mars 2019.

En supermåne innebär att månen är i sin närmaste position till jorden och därmed ser större ut än normalt. Om du missade superblodmånen får du alltså två chanser till snart att åtminstone se månen i extra stort format.

3. Meteorregn

När? Måndagen den 6 maj och tisdagen den 7 maj 2019.

Om vädret är klart kommer du i början av maj att ha chans att se meteorregn. Enligt Forbes kan du se upp till 60 stjärnfall per timme när meteorregnet når sin topp, om du har tur.

4. Merkuriuspassagen

När? Måndagen den 11 november 2019.

Fenomenet inträffar när den innersta planeten i solsystemet, Merkurius, passerar framför solen, sett från jorden. Det här fenomenet inträffar endast 13 gånger per århundrade och varar ett par timmar. Nästa gång det inträffar är den 13 november 2032.

5. "Ring of Fire" solförmörkelse

När? Torsdagen den 26 december 2019.

Tvärtemot en supermåne, ligger månen så långt bort som möjligt från jorden. Allra bäst kommer solförmörkelsen dock att ses från södra Indien, norra Sri Lanka, Singapore, Indonesien eller Saudiarabien, enligt Forbes.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar