LARMET: Blodsugande skadedjuret ökar – stor risk för spridning

Genrefoton: Wikimedia Commons/Charlysays, pexels.

Saneringarna av parasiten har ökat explosionsartat de senaste tre åren. Så här ska du agera om det händer dig.

7 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Antalet bostäder som drabbas av vägglöss i Sverige har ökat lavinartat de senaste åren, enligt statistik från Anticimex.

I takt med att svenskarna reser allt mer blir vägglöss allt vanligare i våra hem. Det är nämligen inte bara köpta souvenirer som följer med i resväskan efter en utlandsvistelse, har du otur följer även ohyra med.

På tre år har antalet saneringar av vägglöss ökat med 45 procent i Sverige. En sanering som kan kosta upp emot 100 000 kronor om bostadsrättsföreningen inte har rätt försäkring. Men vad gäller egentligen om du drabbas?

För boende i flerfamiljshus är dessutom risken stor att lössen sprider sig vidare till grannarna. SBC redogör för vad som gäller för både bostadsrättshavare och bostadsrättsföreningar.

– En bostadsrättshavare är skyldig att snarast underrätta styrelsen om det finns ohyra i lägenheten så att det inte sprider sig. Det är föreningen som ansvarar för att sanera och utrota ohyran, och bostadsrättshavaren är då tvungen att lämna tillträde för det. Huvudregeln är att föreningen ska stå kostnaden för åtgärderna, om inte bostadsrättshavaren orsakat ohyran genom oaktsamhet, säger Stefan Lindberg, Affärsområdeschef juridik på SBC.

I bostadsrättslagen redogörs vilka rättigheter och skyldigheter bostadsrättsmedlemmar har om man drabbas av ohyra. Lagen slår fast att om medlemmen har orsakat ohyran kan föreningen kräva ekonomisk ersättning. Detta gäller om ohyran är en följd av att bostadsrättshavaren har misskött sitt hushåll eller att exempelvis ohyran har uppkommit i samband med en andrahandsuthyrning.

– Boende i en bostadsrätt har enligt bostadsrättslagen ansvar för att det inte kommer in ohyra i lägenheten. Medlemmen har endast rätt till nedsättning av sin månadsavgift om föreningen varit försumlig. Om bostadsrättshavaren vet eller har anledning att misstänka att ett föremål kan medföra ohyra får detta inte tas in i lägenheten. Ignoreras detta riskeras en uppsägning, något som föreningen måste agera på inom 3 månader, fortsätter Stefan Lindberg.

SBCs tips kring vägglöss och andra skadedjur:

* Om du har varit ute och rest bör du tvätta dina kläder direkt när du kommer hem.

* Förvara aldrig resväskor öppna på hotellrum.

* Ta reda på om din bostadsrättsförening har en tillvalsförsäkring för ohyra.

* Om du drabbas av vägglöss eller annan ohyra, ta omgående kontakt med styrelsen.

* Om du drabbats av vägglöss eller annan ohyra och det orsakat en spridning i huset, kan bostadsrättsföreningen ha rätt att säga upp bostadsrättshavaren om du inte meddelat styrelsen inom skälig tid. Detta gäller även om ohyran har uppkommit till följd av du misskött hushållet.

Källa: SBC.

Tips för att undvika vägglöss på resan

* Ta en titt under sängen och titta kring sömmar och skrymslen. Om det finns små svarta fläckar som liknar bläckstreck kan det var spillning från lössen. Be att få byta rum.

* Ställ resväskan högt och långt ifrån sängen.

* Låt kläderna ligga kvar i resväskan, använd inte byrån eller garderoben.

Tips för att undvika vägglöss vid hemkomsten

* Tvätta kläderna i 60 grader om det är möjligt. Övrig packning kan läggas i plastpåsar i frysen i en vecka.

* Föremål kan även värmebehandlas i torktumlare i 60 grader under minst en timme. Rensa filtret efteråt.

* Kontrollera resväskan noggrant och dammsug den. Lägg dammsugarpåsen i en plastpåse och stoppa den i frysen under en vecka. Släng den därefter i soptunnan.

Källa: Anticimex.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar