Laddar

Lärare skickade sexmeddelande till elever – frias: ”Det var på skämt”

Han skickade sexmeddelande till elever via Snapchat. Nu frias mellanstadieläraren av Blekinge tingsrätt. Anledningen? Enligt läraren var allt på "skoj och skämt" – och tingsrätten anser att det stämmer.

delningar

En mellanstadielärare i Blekinge skickade sexmeddelande till tre flickor, varav två av dem var elever på skolan, via applikationen. Han bad även eleverna att skicka sexbilder på sig själva, skriver Dagens Juridik.

Men nu friar Blekinge tingsrätt läraren från åtalet – eftersom allt var ett skämt, enligt läraren. Mannen var misstänkt för försök till utnyttjande av barn för sexuell posering.

Flickorna skickade aldrig några bilder till läraren, men som bevismaterial fanns skärmdumpar på meddelande med sexuellt innehåll. I domen redovisas hans version:

”X (den tilltalade) medger att de konversationer som åklagaren åberopat som bevis förekommit. Det är emellertid fråga om lösryckta citat som skulle fått en helt annan betydelse om de satts in i sitt sammanhang. Konversationerna har varit längre än vad som framgår av åklagarens bevisning. Konversationerna har varit på skoj och skämt, där man har utmanat och drivit med varandra.”

Enligt läraren fanns det ingen fara för att brottet skulle fullbordas, och han ville aldrig ha några bilder skickade till sig egentligen. Tingsrätten väljer att gå på lärarens linje och skriver så här i sitt beslut:

”Utredningen är inte sådan att det kan uteslutas att det förhåller sig såsom X gjort gällande om att konversationerna varit på skämt för samtliga inblandade samt att X inte velat ha någon bild av målsägandena. Det är därför inte styrkt att X uppsåtligen försökt förmå någon av målsägandena att ta sexuella poseringsbilder på sig själv och skicka till honom och därigenom försökt främja eller utnyttja någon av målsägandena att utföra eller medverka i sexuell posering.”