Laddar

Lärarbehörigheten minskar i Blekinges samtliga kommuner

Till vänster: Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand. Foton: Dan Burch, Mostphotos / Pressbild

Skolverket har kommit med ny statistik.

delningar

I Blekinge län har 69 procent av lärarna i grundskolan lärarbehörighet, det visar den senaste statistiken som Skolverket har presenterat. Med 69 procents lärarbehörighet innebär det att Blekinge län hamnar under rikssnittet som ligger på 70,5 procent. Länet är därmed rankat som nummer 15 av landets 21 län.

Statistiken visar dessutom att lärarbehörigheten minskade i länets samtliga kommuner. Mest anmärkningsvärda försämringar syns i Ronneby där minskningen var 6,6 procent. Även i stora delar av resten av landet minskade lärarbehörigheten. Sett till hela riket minskade antalet personer med lärarbehörighet med nästan en procentenhet jämfört med året innan.

– Det är förödande att andelen behöriga lärare på skolor runtom i landet skiljer sig så påtagligt åt. Det leder till en pedagogisk segregation som försämrar likvärdigheten och drabbar elevernas rätt att undervisas av utbildade, behöriga lärare, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand, i ett pressmeddelande.

Av de 1 339 heltidstjänsterna i grundskolan i Blekinge län var det 920 som hade lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne.

Se alla kommuners lärarbehörighet i Blekinge län i faktarutan.

Relaterade artiklar