Laddar

Läkare: Därför blir du sjuk på semestern

En förkylning är aldrig kul, men än tråkigare blir det när infektionen visar sitt fula nylle när du precis gått på semestern. Varför blir vi ofta sjuka när vi blir lediga? Rolf Gustafson, läkare och docent i infektionssjukdomar har svaret:

delningar

Visst känns det alltid olägligt när snoret börjar rinna och huvudet känns som gröt, men än värre när man precis ska slappna av och njuta av sin lediga tid. Stress är nyckelordet:

– Immunförsvaret påverkas en hel del av omgivningen. Om man utsatts för stress under en längre tid så dämpar det vårt immunförsvar och det gör att man många gånger upplever att man lättare blir sjuk när man sedan blir ledig och får koppla av, säger Rolf Gustafson, läkare och docent i infektionssjukdomar till Metro.

Han tror att anledningen till fler känner sig sjuka när de blir lediga även kan bero på att man förträngt många av symptomen när man vart inne i sitt arbete.

– När man blir ledig och pustar ut lite grann så känner man plötsligt av det som man tidigare kanske förträngt med att bita ihop och dra i sig två koppar kaffe.

Skulle du nu ha oturen att bli sjuk på semestern så har du enligt semesterlagen rätt till att avsluta semestern och istället vara sjukledig med sjuklön.

Relaterade artiklar