Kvinna som orsakade balkongbrand slipper rättspsykiatrisk vård

Foto: Mattias Nilsson

delningar

Nu ändras kvinnans dom till skyddstillsyn och fortsatt vård och behandling.

I oktober 2017 utbröt en brand på en balkong i Trensum. En kvinna i 60-årsåldern misstänktes ha startat branden och dömdes av Blekinge tingsrätt till rättspsykiatrisk vård för allmänfarlig vårdslöshet.

Kvinnan misstänktes ha startat branden genom att tända eld på bland annat medicinförpackningar på hennes balkong. Hon åtalades för mordbrand men dömdes i stället för grov allmänfarlig vårdslöshet, eftersom varken kvinnan själv eller vittnen till branden kunde svara på om hon startade branden med uppsåt. Den 60-åriga kvinnan sa i rättegången att hon möjligen kunde ha råkat tappa en cigarett på medicinförpackningarna i samband med att hon slumrade till. Att det var kvinnan som startade branden råder det enligt Blekinge tingsrätt dock ingen tvekan om.

Kvinnan dömdes i tingsrätten till rättspsykiatrisk vård, men domen överklagades till hovrätten över Skåne och Blekinge. Kvinnan bedöms fortfarande ha gjort sig skyldig till grov allmänfarlig vårdslöshet, men hovrätten menar att kvinnans personliga förhållanden har förbättrats så pass mycket sedan tingsrättsdomen att rättspsykiatrisk vård inte längre är nödvändigt. Påföljden har därför ändrats till skyddstillsyn tillsammans med fortsatt vård och behandling. Kvinnan ska också betala uppåt 71 000 kronor i skadestånd.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar