Laddar

Krögare rasar mot ökat antal springnotor

"Jag tycker att åtminstone barnfamiljer borde vara goda förebilder".

delningar

Fyra gånger under sommaren har krögaren Redouan Akhdim på restaurang Toro i Karlskrona drabbats av att kunder lämnat restaurangen utan att betala för sig.

– Sånt här hände knappt innan, nu i år är det plötsligt fyra tillfällen. Två av gångerna handlar det dessutom om barnfamiljer, säger han till 24Blekinge.se. 

Det inträffade gör honom både arg och uppgiven.

– Ofta är det att de ska ställa sig utanför och röka, en gång fick jag jaga en kille nedåt Ronnebygatan. Då sa han att han bara försökte hitta en bankomat. Jo, tjena! Jag tycker att åtminstone barnfamiljer borde vara goda förebilder…

Redouan Akhdim har arbetat i branschen sedan han var 18 år gammal och menar att mycket har förändrats.

– Vi som är restaurangfolk får ta så mycket skit hela tiden. Att vi har dålig service och så vidare. Kritik ska man tåla, annars får man byta bransch men det ska inte bara vara rättigheter, det måste finnas skyldigheter också.

Han upplever att flera kollegor upplever samma problem.

– Häromdagen kom en kollega in till mig och var helt uppgiven. Jag bjöd honom på en kopp kaffe och vi pratade om det. Angående killen som sprang iväg gjorde jag en polisanmälan och polisen tog honom. För mig är det en principsak att anmäla. För om inget händer drabbar det någon annan, det kan vara min kollega som råkar illa ut i morgon.

Som ett sätt att försöka få bukt med problemet har restaurangen infört en ny policy. Numera måste kunderna under lunchen alltid betala sin mat i kassan i samband med beställning.

– Men på kvällen kan vi inte ha det så. Då är det a la carte och bordsservering och det är klart att det är lättare att ha koll inomhus, på uteserveringen kan man inte alltid ha samma uppsikt, menar Redouan Akhdim.