Laddar

Kommunen säger nej till vinteröppen uteservering

Liberalen Roger Gardell kritisk.

delningar

Ronneby kommun har under en försöksperiod tillåtit krögare att ha öppet vintertid, mellan den 15 oktober till den 15 april.

Vid en granskning fann man att det funnits brister och därför har nu förslaget om vinteröppet röstats ner med siffrorna 14 mot 1 i kommunstyrelsen.

Den ende som opponerade sig var liberalernas Roger Gardell som reserverade sig mot beslutet:

– Jag håller med om att det inte funkade som önskat under testet och ser ljust på den bidprocess som ska göras, men den kan ta tid och då anser jag det är fel att besluta att stänga igen uteserveringarna helt och hållet. Jag yrkade på att varje krögare skulle ha möjligheten att inkomma med en ansökan var för sig och att bedömningen av tillstånd skulle göras i varje enskild ansökan. Då håller man åtminstone dörren öppen istället för att stänga igen det helt och hållet. För jag tror att det finns dagar i oktober, november och februari, mars och april som kommer vara varma och att folk kommer vilja sätta sig på en uteservering. Men med detta beslut omöjliggör detta den möjligheten.

Hur ska du gå vidare nu? – Jag får se vad jag kan göra. Nu är ett beslut demokratiskt taget efter votering som jag förlorade ganska ordentligt med 14 emot 1. Men jag hoppas att det kan finnas något att göra. Jag får klura på detta och se vad som händer. För det är ändå för invånarna i Ronneby och turisterna som kommer hit uteserveringarna ska finnas till för.

Ser du själv att det kan finnas några nackdelar med vinteröppna uteserveringar? – Nackdelar finns det om det blir en hård vinter, men samtidigt kommer nu dessa platser att gapa helt tomma och torget kommer se ännu ödsligare ut.

 Foto: Arkiv.