Laddar

Kommunen har betalat ut miljontals kronor – i felaktiga löner

På grund av felinställningar i personalsystemen och regelstridiga schemaläggningar har Karlskrona kommun betalat ut miljontals kronor i felaktiga löner. Värst drabbade är funktionsstöds- och socialförvaltningarna, rapporterar SVT Nyheter Blekinge.

delningar

Mellan januari och november förra årets betalde kommunen ut 1,2 miljoner kronor för mycket i löner till de jouranställd. Enligt kommunens personalsystemleverantör CGI har felet funnits i flera år.

– Jag har inte sett slutsatserna i CGI:s rapport, men jag vet att det funnits brister i verksamheten vid lönekontoret, säger Carl-Martin Lanér till SVT Nyheter Blekinge. 

Felutbetalningarna drabbar till stor del de redan krisande social- och funktionsstödsförvaltningarna. Detta eftersom jourbemanning är vanligast förekommande där.

– Det kom till vår kännedom förra året att det fanns felaktigheter i utbetalningen. Som jag förstår det har gått ut felaktiga löner, som till mesta del då varit till positiv del för de anställda, men då också till negativ del för skattebetalarna och min ekonomi i förvaltningen, säger Claes Wiridén, chef i de båda förvaltningarna.

Orsaken till felutbetalningarna är att kommunala chefer schemalagt sina anställda på ett felaktigt sätt. Vid flera tillfällen bryter kommunen mot både kollektivavtal och arbetstidslagar i schemaläggningen av sina jouranställda. Det visar uppgifter från personalsystemleverantören.

De jouranställda ska enligt leverantören ha varit anställda enligt två olika regelverk i kollektivavtalet. Trots detta har systemet inte gjort skillnad på de båda avtalsformerna. Något som bland annat lett till att flera jouranställda fått dubbelt så mycket ob-ersättning mot vad de borde ha fått, samt att andra fått ob-ersättning för tid som de inte varit berättigade till. Det är även många som inte fått någon ersättning för störningar under jouren, något de ska ha rätt till, rapporterar SVT Nyheter Blekinge.