Laddar

Kommunen efter mammans sågning: ”Väldigt utlämnad”

Kommunens svar till mamman: "Då kan man känna att man blir otrevligt bemött".

delningar

Under förra veckan skrev 24Blekinge om en mamma från Olofströms kommun som riktade skarp kritik mot kommunen efter deras behandling av hennes son.

Sonen är i 20-årsåldern och har haft problem med ett större drogmissbruk sedan många år tillbaka samt är diagnosticerad med ADHD sedan barndomen. Mamman menar att kommunens hjälp till sonen inte varit bra och att han förväntas ta eget ansvar, på grund av sin ålder, men att han inte klarar det.

– Nu är han över 20 år och får ingen hjälp. Han får inget stöd och jag som förälder har inte fått något stöd under den här tiden. Vi känner att det måste bli ett slut för man behandlar ungdomarna väldigt illa i den här kommunen. I mitt fall mår min son så psykiskt dåligt och man säger att han måste ta ett eget ansvar men har man diagnoser kan man inte det. Nu fick han en lägenhet men man bara sätter honom där och säger tack och adjö, berättade mamman då.

Anna Brandholm är verksamhetschef på socialförvaltningen och säger att hon på grund av sekretessen inte kan uttala sig om det specifika fallet.

– Vi på socialtjänsten kan inte gå in i ärendet för det har vi inte rätt att göra. Däremot kan jag säga att det finns möjlighet som anhörig att få ett helt annat stöd än tidigare i den här kommunen. Vi har startat en öppenvård som också tar emot anhöriga. Mamman är välkommen att höra av sig. Det är hon absolut, säger hon.

Öppenvården öppnade under våren 2017 och finns till för den som vill få hjälp med sitt missbruk av exempelvis alkohol eller narkotika. Verksamheten beskrivs som ett sätt att ge hjälp medan den drabbade bor kvar i kommunen och slipper flytta. Där erbjuds gruppbehandling, återfallsprevention och enskilda samtal erbjudas.

– Här är en anhörig som sitter i en väldigt svår situation och är väldigt utlämnad åt myndigheter och åt sina anhöriga. Där finns nu öppenvården och en möjlighet till kontakt där. Det har blivit lite mer kvalificerad hjälp än tidigare, för det är något vi sett att vi brustit i, säger Brandholm.

Mamman till sonen var tidigare kritisk mot socialtjänsten och menade sig ha blivit otrevligt bemött samt sa att kommunen bara frågar om sonens ålder och säger att han har ett vuxet ansvar. ”Men snälla…han har diagnoser och klarar inte det. De har en okunskap där och det är helt empatilösa människor för jag ringde dit och grät i telefonen”, sa hon.

– Det är samma sak där att vill hon diskutera en anhörig mer direkt så kan vi inte göra det, även hur mycket mamma hon är när någon är myndig, för det är regeln. Då kan man känna att man blir otrevligt bemött och att man får ett stopp där, säger Brandholm.