Laddar

Knarkdömd SD-topp: ”Förutsatte att det skulle komma ut till väljarna”

Hade narkotika i hemmet.

delningar

– Min tonårsperiod var kämpig på olika sätt och jag valde, tyvärr, en dålig utväg genom att självmedicinera mig med narkotika. Det som för många känns som nästan omöjligt – att ta sig ur drogträsket – är dock något som jag faktiskt lyckades med vilket gett mig en klar bild av hur den mörka delen av samhället ser ut och vilka problem vi framöver kommer att få brottas med i vårt land, säger Niklas Nyström som nyligen valdes till ordförande för Sverigedemokraterna i Olofström

2014 dömdes han till skyddstillsyn för narkotikabrott vid Blekinge tingsrätt.

Det handlade bland annat om sex ecstasytabletter och 38 LSD-tabletter som polisen fann i samband med en husrannsakan.

Nyström har även dömts för stöld 2012.

– Jag har nu fått “äran” att bli uthängd inför hela svenska folket om min bakgrund utan egentlig chans till förklaring. Givetvis förstår att jag gjort fel och har begått misstag, men jag vill i detta vara tydlig med att jag tror på en framtid där även människor som slutat med narkotika är värda en andra chans. Jag kommer fortsätta kämpa för ett drogfritt samhälle genom mitt parti och jag kommer aldrig att hymla med mitt förflutna.

I en intervju med 24Blekinge.se berättar han att han någonstans varit beredd på att media skulle rapportera om det.

– Jag förutsatte att det på nåt sätt skulle komma ut till väljarna. Men eftersom det inte går att kryssa i mig på någon valsedel ansåg jag inte att det var aktuellt att förklara det för väljarna.

Genom att nu vara öppen med sitt tidigare missbruk hoppas Niklas Nyström kunna arbeta konstruktivt för att hjälpa andra som sitter i samma situation.

– Rent politiskt kanske jag inte gjort så mycket avtryck än så länge men jag arbetar med lite olika förslag. Däremot privat har jag hjälpt ett par personer att komma ur sitt drogmissbruk och de lever som vanliga människor nu.

Han säger sig ha en förståelse för varför människor väljer att missbruka och hur svårt det är för många att sluta när man gått över en viss gräns.

– Men mycket av missbruket beror på saker som hänt tidigare i livet. Man är deprimerad och söker ett substitut mot ångesten. Alla vill ju vara glada egentligen.

Niklas Nyström vill politiskt arbeta för att vården ska vara öppen och välkomnande gentemot personer med drogproblematik. Hans parti Sverigedemokraterna är dock starkt kritiska till exempelvis sprututbytesprogrammet som genomförs av vissa landsting, där narkomaner får byta gamla använda sprutor mot nya och sterila för att minska smittspridningen av olika sjukdomar.

– Jag ser det där som två olika saker. Ur ett makroperspektiv måste man vara tydligare i samhället med att det är okej för en missbrukare att söka vård. Sprututbyte handlar med om den signal som samhället skickar. Det blir lite som andrahandslangning.

Som Sverigedemokrat vill Nyström dock skärpa straffen för brott.

– Vid väldigt grova brott borde straffen skärpas. Jag tycker att våldtäkt borde anses som ett grovt brott. När det inte finns nåt förtroende för individer som begår brott borde de låsas undan från samhället. De som däremot inte begår så pass grova brott att de skadar andra människor ska inte straffas hårt utan där ska man i stället se vad man kan göra för att de ska bli produktiva medlemmar av samhället.

Dit räknar Nyström missbrukare som han anser enbart skadar sig själva.

När han ser tillbaka på sin egen kriminalitet tycker han inte att stölden från 2012 räknas som en förtroendefråga.

– Det var dumt gjort men helt ärligt; jag lämnade ju tillbaka den tröjan. Det var därför jag fick skyddstillsyn.

I skenet av vad som nu framkommit i media kommer Nyström inte att förändra sin inställning till politiken eller partiet.

– Jag kommer att vara politiker så länge som jag har väljarnas förtroende. Jag blev medlem i Sverigedemokraterna för fyra år sedan och kommer inte att börja engagera mig i något annat parti.

Han tillägger:

– Om medier väljer att vända min bakgrund emot mig trots att jag under de senaste åren ideellt offrat enormt mycket tid för att stävja narkotikamissbruket, får det stå för dem. Jag bara undrar om man samtidigt förstår att man genom detta också höjer tröskeln för dagens drogmissbrukare att erkänna problemen för sig själva och söka hjälp?

Relaterade artiklar