KLART: Louise Erixon (SD) blir kommunstyrelsens ordförande

Nu är det klart – så blir nya styret.

delningar

På onsdagen kallade partierna KD, M, SD och SoL-partiet till presskonferens i Sölvesborg för att presentera kommunens framtida styre.

– Vi har för avsikt att regera Sölvesborgs kommun tillsammans. Ett "samstyre" med två kommunalråd. Ett SD och ett M, säger Emilie Pilthammar (M).

Sverigedemokraternas kommunalråd kommer vara ordförande i kommunstyrelsen och Moderaterna kommer få ordföranderollen i kommunfullmäktige.

- Vi är väldigt eniga om väldigt mycket politiskt. Vi lägger en gemensam budget som ännu inte är färdig. Exempel på saker som vi i stora drag är överens om är barnomsorg, näringsliv, trygghet och välfärden generellt, säger Louise Erixon (SD).

Anders Jönsson, SoL säger så här:

- Vi är ett lokalt parti utanför vänster-högerskalan utan sysslar med lokala frågor och en av de viktigaste frågorna för oss är den så kallade badhusfrågan. Det känns fantastiskt att nu ha ett samstyre och att få påverka.

– Vi går emot våra riktlinjer från Stockholm, men Sverige ser inte likadant ut i hela landet. Här i södra Sverige har vi inte samma situation som i Stockholm men vi har valt att få till en stabil majoritet som gör att vi kan driva igenom vår politik, säger Pilthammar.

De fyra partierna har tillsammans 27 av 49 mandat i kommunfullmäktige.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar