Laddar

KHK:s stora förhoppning – en ny ishall

"Vi kan inte ta emot alla som vill börja spela".

delningar

Under förra veckan hölls ett möte där hockeyklubbarna i Blekinge träffades i Karlskrona. Representanter från Olofströms IK, Kallinge/Ronneby IF, Mörrums GoIS och Sölvesborgs IK fanns på plats vid mötet som leddes av Karlskrona HK:s ordförande Tobias Larsson.

Med från KHK fanns även vd:n Charlotte Gustavsson, sportchefen Patric Larsson, juniortränaren Torbjörn Karlsson och Magnus Olsson som är ungdomsansvarig. Charlotte Gustavsson är relativt ny på sin post och för henne var detta första mötet med Blekinges klubbar.

– Man brukar ses några gånger på ett år. Blekinge är så pass litet att vi vill samarbeta så mycket det bara går, framförallt kring barn och ungdom. Det handlar främst om när man börjar elitsatsa att vill vi kunna fånga upp spelare som inte går elitbanan. Det är något många klubbar och städer brottas med. Vi har en dialog om hur vi vill förbättra förhållandena för dem. Sedan diskuterade vi allt från TV-pucken till A-lag, säger Gustavsson.

Det är inte många år sedan klubbarna låg på ungefär samma nivå. Sedan dess har Karlskrona klättrat upp i SHL, vilket har ändrat dynamiken i länet.

– Då var det rivalitet mellan lagen men nu är det annorlunda med ett lag i SHL. Dialogen är väldigt bra nu jämfört med hur det var i början när Karlskrona tog kliven – just på grund av historien då man är van att fajtas. Alla klubbar måste sätta på sig Blekingehatten och se vad som är bäst, säger Gustavsson.

Fokus har varit på barn och ungdomarna eftersom det är en utmaning med med träningstider på de isytor som finns i Blekinge. I Karlskrona finns konståkning och därför finns det en stor förhoppning om att få tredje isyta för att ge talangerna fler istider.

– På grund av det är det viktigare än någonsin att vi samarbetar och slussar in ungdomar. Jag var i Ö-vik tidigare och där det jag tror vi hade sju isytor. Då är det inte ens lika stort som Karlskrona. Vår ordförande har pratat med kommunen och vi ligger inte med i den närmsta treårsplanen. Sedan vet jag inte hur flexibla det är. Vi kan inte ta emot alla som vill börja spela i unga åldrar och det är fruktansvärt tråkigt för vi vill att alla som vill ska kunna spela. Alla kan inte bli SHL-spelare men jag tycker det är en rättighet att få vara med och göra det som polarna gör. Så mera is till Blekinge, säger Gustavsson.

Hon berättar att klubben har slutat marknadsföra sig mot barn för att fler ska börja spela hockey. Många barn hamnade på kölistor och eftersom infrastrukturen sätter stopp.

– Skulle vi bara få en isyta i Karlskrona skulle det hjälpa både oss och konståkningen enormt. Nu är det huggsexa och vi får planera istiderna minutiöst men unga kan få träna sent på kvällen. Vill gärna få upp det till kommunen och det kan även vara en vara en privat finansiär.

Karlskrona kommun är medvetet om problematiken och att klubben gärna ser en tredje isyta. Mats Mattisson är avdelningschef för anläggningar vid kultur- och fritidsförvaltningen och berättar om läget.

– Vi har en anläggningsplan och där ligger en tredje isyta med. Där jobbar vi med en ny idrottshall och en tillbyggnad till arenan för omklädningsrum. Vi jobbar med huset ute i Lyckeby på ÖB:s gamla lokaler och har lite annat som ligger i anläggningsplanen, men det är inget som är budgeterat utan ligger i framtiden. Det är isytan, konstgräsplaner, ny simhall och lite sådant där. Det ska vi komma i gång med och göra utredningar, säger han.

Mattisson säger att han inte har några uppgifter om en eventuell kostnad för ett bygge men nämner att det finns flera andra klubbar som också hoppas på att kommunen kan hjälpa till med deras lokaler. Själva processen att ordna ett bygge är något som tar tid innan det väl är klart.

– Var vi ska lägga en simhall eller en isyta tar sin tid. Sedan ska vi få medel till det, vi ska få projekteringstillstånd, vi ska se vad det kostar och sedan ska det tas i nämnden och på kommunfullmäktige.

Relaterade artiklar