Laddar

KHK fick möta motorprofilen: ”Hjärtat klappar för dem”

Hon dansade med Karlskronakaptenen.

delningar

Seriestarten på SHL kommer allt närmare för Karlskrona som på tisdag nästa vecka ska möta Skellefteå på hemmaplan. Utöver träningsmatcher och nötande av spelsätt på träningarna har laget även hunnit med ett möte med den förra kartläsaren och motorprofilen Tina Thörner.

Hon bor nuförtiden i Schweiz men har i flera år jobbat med hockeylag på elitnivå som personlig utvecklingstränare. Ett och ett halvt år i Örebro blev det och hon har även gjort liknande insatser för NLA-lagen Kloten, Lugano och Rapperswill.

– Det var mest aktivt med Örebro i en och en halv säsong och jag var där ungefär två gånger i månaden när de gått upp i SHL. Vi jobbade mycket med kosten, det mentala och det holistiska tänket hos en spelare som att den yttre miljön har en stor effekt och att man måste tänka på den utanför hockeyhallen. Jag hade möten med spelarnas respektive och gjorde saker tillsammans för att ge inblick hur viktigt det är att ha rätt mindset. Det är viktigt att alla förstår och det är inte bra att ha energitjuvar runt omkring sig, säger Thörner och fortsätter:

– Jag jobbar lite som Östersund gör med sitt fotbollslag med annat än bara träning. Det kan vara skjutning, dans, bygga kojor, sociala insatser eller att vara Picasso för en dag. Det tycker nog både spelare och tränare i Sverige att det är lite jobbigt att göra sådana grejer (skratt). Fast det är ganska så roligt.

Skillnaden att jobba med lag i Sverige jämfört med Schweiz har varit att hockeyn hunnit etableras här på ett annat sätt. Detta har gjort spelarna i Schweiz mer mottagliga och öppna för nya idéer.

– Du kan jämföra med utbildning i Afrika där det är ett annat nytänk jämfört med det administrativa och långsamtgående vattenhjulet i våra delar av världen. Du kan dra många paralleller där vi ser vårt gamla arv.

Att det blev ett möte med Karlskrona hänger ihop med vd:n Charlotte Gustavsson som Tina Thörner är bekant med sedan några år.

– Vi lärde känna varandra i Värmland för vi är Värmlandstôser. Hennes pappa hade macken där vi stannade och fyllde bensin till våra rallybilar. Hon såg väl mig som liten för hon är runt 15 år yngre. Sedan lärde vi känna varandra genom en gemensam bekant och har utbytt erfarenheter och bollat saker med varandra.

Hos klubben var Thörner med och fick träffa klubbpersonal på olika nivåer. Mötet med spelarna gjorde avtryck på henne under de dagar de träffades.

– Jag var imponerad av förändringsprocessen som pôjkera levererade och de var väldigt öppna. Från att aldrig träffat mig hade jag 20 stycken kramar som stod i led och sken som solen i Karlstad. I nästa möte levererade de det och då blir man som nyförälskad i hela laget och kommer att vara som en 25-åring. Sedan behöver de testa saker men allt kommer inte fungera i början. Fansen undrade om inte Charlotte ska anställa mig på heltid i Karlskrona eftersom vi var ett så bra team (skratt).

Vad tror du om framtiden med klubben?

– Vi sa att de nog får smälta allt då jag har rätt hög ribba. De måste ha bestämt sig att de vill lägga ribban där för jag har märkt det i så många team att det är daltande och ingen beslutsamhet. Då har jag bättre saker för mig. Nu vet de lite och sedan får vi se. Jag tror att vi kommer att fler möten om jag ska tala från hjärtat.

Tre av spelarna i Karlskrona var bekanta med Thörner innan mötet efter deras tid i Örebro. Målvakterna Johannes Jönsson och Henrik Lundberg samt Bobbo Petersson har alla varit i klubben visste därför ungefär vad som väntade. Utöver dessa tre är det backen Cory Murphy, kaptenen Morten Madsen och tränaren Ove Molin som Thörner lyfter fram.

– Jag fick massa kramar och positiv energi av spelarna. Deras nyfikenhet och öppenhet går rakt in i hjärtat på mig så det är klart att jag kommer följa dem. De tre spelare jag kände från Örebro berättade hur de förändrat sitt tänk. Cory tog verkligen tag i mig och gav mig insikter. Där tror jag de kommer att ha ett ankare. Sedan har de en fantastisk kapten i Morten som jag fick äran att dansa med. Han tog stafettpinnen direkt och tyglade sin roll och kommunicerade den. Där känner jag att spelarna har en fantastisk kapten som också är lyhörd. Med Cory, Morten och Ove känns det som att man har bra insatspunkter och ankare i laget. De tog verkligen sina roller på allvar.

Johannes Jönsson har gjort flera säsonger i Örebro och för honom fick mötena med Tina Thörner honom att ändra på en gammal vana.

– Jag tror att alla som stött på henne känner vilken energi hon har och hur positiv hon är. Alla kan ta med sig någonting från henne. Det första jag minns är att vi pratade om hur viktigt det är med helheten. Vi pratade om vad vi åt till frukost och jag är en person som inte åt så mycket grönsaker. Vi tittade på det och en dag testade vi en jäkla massa grönsaker till frukost och det tyckte jag om skitmycket och kör på fortfarande. Så jag ändrade mig ganska direkt.

Hur tog laget emot henne?

– Laget tyckte nog det var övervägande positivt, även om inte alla är helöppna. Det gäller det att vara om man vill utvecklas. När hon pratade satt jag som ett fån och tänkte att ”det här gör jag inte, det här gör jag inte”. Några år senare har jag nog lagt till mig med de flesta av de vanor hon förespråkade. Det kan vara att alltid jobba med sig själv och att alltid utveckla de sidorna men också att tänka på vad man äter. Hon pratade mycket och interagerar mycket med lyssnarna och förväntar sig verkligen svar.

Jag hörde att hon dansade med Morten Madsen.

– Ja, det stämmer. Hon ville väl se vem som kan steppa upp i en ovan situation för det är sådana ledare som behövs när saker inte går riktigt som man tänkt sig. Morten trodde nog nästan att det var uppgjort men han gjorde det riktigt bra och steppade upp precis som hon hade hoppats på. Att dansa och bugga inför hela sitt arbetslag är det nog inte alla som hade gjort. Morten hade bra dancemoves och gjorde det med bra energi.

 

 

Relaterade artiklar