Laddar

Karta över Blekinge hittad i rysk ubåt

En gammal rysk ubåt som skrotats av ett svenskt företag innehöll ett märkligt fynd. På baksidan av en ritning fanns ett sjökort föreställande Hanöbukten och hamninloppet till Karlshamn. Nu vill Blekinge sjöfartsmuseum lägga vantarna på kortet.

delningar

Det var i samband med att ett svenskt företag skrotade den ryska ubåten som upptäckten gjordes.

– Det fanns en ritning över ett rörsystem i ubåten och på baksidan till detta hittades detta sjökort som visar hamninloppet till Karlshamn, säger Anders Lundquist, ordförande i Blekinge Sjöfartsmuseum till 24Blekinge.se.

Enligt Lundquist står årtalet 1980 markerat på kartan, bara ett år innan den ryska ubåten U137:s grundstötning i Karlskrona skärgård.

Vad kände du spontant när du fick reda på detta fynd? – Rent spontant undrar jag ju varför man har en karta över svenska Hanöbukten inne i en rysk ubåt. Om de ska vara till någon nytta måste det ju innebära att de hade för avsikt att segla in i det området, säger Lundquist. 

Blekinge sjöfartsmuseum som blivit kontaktad av företaget som gjort upptäckten vill inte avslöja sina källor men säger att förhandlingar nu inletts för att försöka kunna köpa loss det gamla sjökortet.

Anders Lundquist är själv övertygad om sjökortets äkthet.

– Tänk vilka historier vi kan berätta med det här sjökortet på muséet och tänk vad det kommer att kittla folks fantasi, säger han till 24Blekinge.se. 

När en affär om kartan kan bli klar är ännu för tidigt att säga.

Relaterade artiklar