Laddar

Karlskronasonen med i svenskt succé-EM: ”Jättecoolt”

Sveriges U17-landslag i fotboll har skrällt i EM i Azerbajdzjan och tog sig under under torsdagskvällen till kvartsfinal. "Jättecoolt", säger 16-årige Karlskronasonen Adrian Edqvist till 24Blekinge.

delningar

Svensk herr- och ungdomsfotboll är ordentligt på uppgång. A-landslaget tog sig till sommarens EM-slutspel i Frankrike och U21-killarna knep guldet i Tjeckien-EM i fjol. Nu är P17-landslaget framme i EM-kvartsfinal i Azerbajdzjan.

Detta efter skrällsegrar mot både England och Frankrike. Frankrike ungdomskull i EM, benämns av många experter som ett av de bästa genom tiderna i åldersklassen. Malmö FF-spelaren Teddy Bergqvist skickade in det matchgörande 1–0-målet i inledningen av andra halvlek.

En av inhopparna var 17-årige Adrian Edqvist, som hoppade in i slutet av matchen. Edqvist inledde sin fotbollskarriär i Nättraby Goif i väldigt ung ålder, innan han som sjuåring, tillsammans med familjen, flyttade till Marbella på den spanska solkusten.

–  Föräldrarna ville prova något nytt, så vi flyttade dit. Vi bodde där i fem år innan vi barn hade hemlängtan, säger Adrian Edqvist till 24Blekinge.

Under åren i Spanien spelade Adrian i klubben Las Lagunas. Åren i den spanska klubben var nyttiga för Adrian.

– Jag kommer ihåg att vi tränade mycket teknik och spel i högt tempo. Mycket kommunikation, men det var även ett hårt klimat. Tränarna var rätt hårda, men jag hade inga problem med det, säger Adrian.

2012 flyttade familjen till Karlskrona. Efter åren i Spanien kände Adrian att han hade övertag på jämnåriga spelare. Han började att spela, först i Karlskrona AIF, innan han gick över till FK Karlskrona.

– Jag tränade även med FKK:s A-lag i början av säsongen 2015.

Nu började storklubbar få upp ögonen för talangen från Karlskrona. Efter ett par läger tog mäktiga Malmö FF kontakt med Adrian, som även har provspelat för Stokes ungdomslag. Men valet föll på MFF.

– De har den bästa akademin i landet och det var svårt att tacka nej till det.

Han började i U17-laget, men anfallstalangen avancerade snabbt till U19, där han har spelat kontinuerligt. I den svenska EM-truppen har Adrian sällskap av fem MFF-spelare. Så onekligen har Adrian hamnat i en inspirerande miljö.

I EM har det hittills blivit två inhopp, för Adrian Edqvist.

– Det är jättetuff konkurrens, men man får vara glad att man får vara med. Jag kämpar varje dag för att få spela, säger han.

Hur går det i kvartsfinalen mot Holland? – Vi vinner, det är inte mer med det, säger en självsäker Adrian Edqvist.

Adrian Edqvist

Ålder: 16 (fyller 17 den 20 maj).

Bor: Malmö.

Familj: Mamma Anna, pappa Mikael och två storasystrar, Antonia och Rebecca.

Klubb: Malmö FF (spelar just nu U19).

Moderklubb: Nättraby Goif.

Klubbar: Nättraby Goif (2003-2007), Las Lagunas (Marbella) (2007–2012), Karlskrona AIF (2012–2013), FK Karlskrona (2013–2015), Malmö FF (2015–>).

Position: Forward, yttermittfältare.

Idol: Neymar.

Aktuell: Karlskronason, som har bidragit till Sverige avancemang i U17-EM i Azerbajdzjan.