Laddar

Känd filmare belönas med 10 000 kronor

Filmaren Anders Abrahamsson i Karlskrona blir den sjunde mottagaren av stadsbudskårens stipendium kallat Ovanligt bra. "Det är en stor ära", säger pristagaren till 24Blekinge.se.

delningar

Han har länge arbetat med lokalhistoriska filmer och har på senare tid även restaurerat gamla filmer, putsat och gjort dem digitala.

– Det började på allvar 1972 när jag gjorde en film om rivningen av gamla teatern i Karlskrona som blev väldigt uppmärksammad, säger han.

Senaste projektet handlar om Saab-byggaren Anders Källquist som arbetat med den kända bilmodellen i över 50 år. Den filmen heter En resa med Saab och ska visas den 19 juli i Jordö missionshus.

Nu belönas Anders Abrahamsson av Karlskrona stadsbudskår som för sjunde året delar ut sitt stipendium Ovanligt bra. 

– Jag blev kanske inte chockad men väldigt överraskad när jag fick reda på det här. Det är en ära och det är alltid roligt att det man gör märks i stan.

Prissumman är på 10 000 kronor. Vad ska du använda pengarna till?  – Ja, det finns så klart alltid hål att stoppa dem i. Det är ju också välkommet när man nästan mer eller mindre arbetar ideellt med filmproduktioner. Att filma är inte så fasligt dyrt men det är efterarbetet som fortfarande kan dra i väg och  kosta en hel del.

Motiveringen lyder: Anders Abrahamsson har tilldelats Stadsbudskårens ”ovanligt bra”-stipendium för sina filmiska skildringar av miljöer, verksamheter och människor i Karlskrona med omnejd. Filmerna har på ett professionellt och engagerat sätt berättat både om aktuella företeelser och företeelser som förvaras i nostalgins arkiv och de är något för alla att roas och oroas av, att roas av för utförandet, innehållet och igenkännandet och oroas av för allt det som förändras och försvinner, men Anders Abrahamsson har med sina filmer sett till att minnena bevaras och oron lindras.

Ovanligt-Bra–Stipendium, tidigare mottagare:

2011: Anna Bergvall, sång och musik.

2012: Thomas Ahlqvist, ordf. Karlskrona Filmstudio, Kulturarbetare.

2013: Spider, kulturförening inom musik och dans.

2014: Tillsammans Karlskrona. En gräsrotsrörelse.

2015: Pelle Hånberg tränare Karlskrona HK.

2016: Fakhri Barzandeh och Bahram Ghandchi. Internationellt café.

Källa: Karlskrona stadsbudskår.