Laddar

Presskonferens om tortyrmålet: ”Den yngste var 12 år gammal”

Den 40-årige idrottsprofilen är misstänkt för hundra grova våldsbrott mot ungdomar i Blekinge. På tisdagen hålls en presskonferens i polishuset där polis och åklagare uttalar sig om fallet.

delningar

I dag väcks åtal mot den 40-årige idrottsprofilen som misstänks ha begått grova övergrepp mot flera gymnasieungdomar i Blekinge. Han är misstänkt för totalt 100 grova våldsbrott. Det rör sig om 45 fall av grov misshandel samt 55 fall av grovt olaga tvång mot tolv målsäganden.

Klockan 14 hålls en presskonferens i Karlskronas polishus där kammaråklagare och förundersökningsledare John Dagnevik samt kommissarie Lennart Mårtensson uttalar sig om fallet.

Dagnevik inleder med att redogöra för hur han resonerat kring åtalet.

– Jag vill inleda med att rikta ett särskilt beröm till polisen. Jag har valt att väcka åtal i dag. Det finns över hundra misstankar om brott. Åtalet grundar sig i huvudsak på teknisk bevisning. Den åtalade mannen är en känd idrottsprofil inom sin sport och han har kommit i kontakt med målsägande genom idrotten. Det handlar om pojkar som var mellan 14 och 15 år gamla när brotten begicks, säger åklagaren.

Vidare berättar John Dagnevik:

– Mannen har applicerat kraftig tejp över munnar och näsan på pojkarna. Han har på olika sätt begränsat respektive målsägarnas andning och uppmanat pojkarna att säga att de ska lyda honom och att de förtjänar behandlingen. Han har i vissa fall piskat pojkarna med ridpiska.

Åklagaren menar att han kan vara säker på detta då den misstänkte mannen vid 37 tillfällen har filmat händelserna.

– I vissa fall har det funnits risk för livsfara. Det handlar om en hänsynslöst och rått beteende.

Någon annan rubricering än den som åklagaren valt har därför inte varit aktuell, menar åklagaren.

– I sin egenskap som idrottsledare har mannen missbrukat förtroendet.

Brotten som idrottsledaren nu åtalas för har enligt åklagaren begåtts i över tio år.

Lennart Mårtensson från polisen startade med fyra utredningsledare.

– Vi har haft fotografer och IT-forensiker. Det stod tidigt klart att det var ett omfattande ärende från början. Många utredare kopplades därför in redan från början.

Enligt polisen finns det 24 timmars filmmaterial i utredningsmaterialet.

Totalt har man hållit 80 förhör med bland annat målsägande, misstänkta och sakkunniga.

Den misstänkte har varit beredd att svara på frågor och man säger sig ha haft en god dialog med mannens försvarare.

– Det har varit intensiva veckor. Med facit i hand är vi nöjda med det vi kunnat leverera till åklagare, säger en av polisens utredare.

– Den yngste är tolv år när denne varit i kontakt med idrottsprofilen. Tre målsägande har även kunnat identifieras på film men det är ärenden som nu preskriberats.