Laddar

Hasse Alfredson är död

Den folkkäre skådespelaren har avlidit. Detta berättar familjen, enligt TT.

delningar

Skådespelaren och komikern Hans Alfredson är död. Detta berättar familjen enligt nyhetsbyrån TT.

Den folkkäre skådespelaren som bland annat är känd från komikerduon Hasse och Tage blev 86 år gammal.

Hans Alfredson föddes den 28 juni 1931 i Malmö.

Under fyra decennier var han aktiv som komiker, regissör, producent och skådespelare  tillsammans med parhästen Tage Danielsson i den gemensamma firman AB Svenska Ord, ett produktionsbolag som gett svenska folket odödlig humorklassiker som revyerna Svea Hund på Göta Lejon, Glaset i örat, 88-öresrevyn och Under dubbelgöken, det ännu oöverträffade lustspelet Fröken Fleggmans mustach men även banbrytande och omtalade filmer som Picassos äventyr, Äppelkriget och Att angöra en brygga.

De båda träffades redan på 50-talet när de bägge arbetade på Sveriges Radios underhållningsavdelning och kom tillsammans att prägla svenska folkets uppfattning om vad som är god underhållning.

Otaliga är de klassiska replikerna som Hasse Alfredson varit med om att skapa. Vem minns inte “Spik i foten”, “Det hade jag inte en aaaaning om” eller “Nisse, gröna sidan upp”.

Hasse Alfredson var den bångstyrige och vilde estradören medan Tage Danielsson ofta fick inta rollen som den magistrale vännen, en straight man att bolla skämten mot, något som inte minst märktes i de många sketcherna om Lindeman, där Hasse fick använda sin ohämmade fantasi fullt ut.

Det språkliga geniet Hans Alfredson glöms tyvärr ofta bort men faktum är att han under sin levnad gav ut ett stort antal böcker där han med ett mustigt och målande språk tangerar gränserna för vad som går att uttrycka med ord. Som exempel kan nämnas boken Gummitummen från 1966 som med absurditeter och lingvistiska krumsprång försätter läsaren i ett både roat och förvirrat tillstånd.

Hasse Alfredson hann under sitt liv även figurera som uppskattad skivartist. Många barn minns kanske mest plattan Blommig falukorv som blev en omedelbar succé.

Även som regissör på egen hand rönte Alfredson framgång. Bland de stora mästerverken räknas främst Ägget är löst från 1975 och Den enfaldige mördaren från 1982, den sistnämnda blev både guldbaggebelönad och internationellt uppmärksammad.

Även som skådespelare i mer seriösa sammanhang briljerade Alfredson, exempelvis i Jan Troells Utvandrarna och Bille Augusts Den goda viljan.

Ett långt liv i hjärtat av den svenska underhållningsindustrin är till ända.

Från studentspexerier i Lund i början av 50-talet till rollen som vaktmästare i filmen Isdraken 2012 har Hasse Alfredson präglat oss. Nu – när han är död känns det fint att minnas de förtröstransfulla orden om den generation som ska ta över, plockad från låten Ett glas öl som Alfredson framförde i 88-öresrevyn 1968:

När man ser på hur barna växer upp och står i kan man undra om barna nånsin får det som vi? Om det finns jobb, om det finns mat om det är drägligt där de bor, finns det får och kor och vatten och luft?

Framtiden verkar dyster när man grubblar över ett glas öl men man hoppas att barna ändå får ett glas öl.