Laddar

Kraftig villabrand lyckades släckas: ”Jag är jättenöjd”

(Uppdaterad 18.58) En stor arbetsinsats pågick på platsen under tisdagseftermiddagen.

delningar

En kraftig brand rasade i en villa i Bräkne Hoby under tisdagseftermiddagen. Larmet kom klockan 16.05 och räddningstjänst, polis och ambulans larmades till platsen.

De inledande rapporterna meddelade att det var kraftig rökutveckling från taket. Senare kom även uppgifter om att det bland annat brann i en vägg och i en utbyggnad. Räddningstjänsten påbörjade yttre släckning och det var rök i hela huset, enligt uppgifter från polisen.

– Arbetet pågår för fullt på platsen. Initialt sägs det att branden startat på en veranda och sedan spridit sig till en utbyggnad, säger Stephan Söderholm, presstalesperson på polisen, vid 16.55-tiden.

Vid 18.30-tiden var räddningstjänstens arbete på platsen färdigt.

– Branden är släckt. Vi lyckades begränsa branden tidigt så att den inte tog sig in i själva huset. Det är lite vattenskador och rökskador invändigt och jag är jättenöjd med manskapets arbetsinsats, säger Torbjörn Svensson, brandmästare på räddningstjänsten, vid 18.35-tiden.

De boende i huset ska själva ha börjat bekämpa branden med pulversläckare innan räddningstjänsten anlände.

– När vi kom fram var det kraftig rökutveckling från taket. Det var fullt med is och snö på taket också, så vi fick jobba med hög säkerhet. Branden startade på en veranda intill en yttervägg och sedan arbetade den sig uppåt innanför panelen och upp till en takkupa.

I släckningsarbetet använde sig man bland annat av en ny utrustning i form av högtrycksspruta, som finns på den senaste brandbilen som räddningstjänsten fick i höstas.

– Man kan skära sig igenom panelen och komma åt på insidan. Tack vare den kunde arbetet gå effektivare och snabbare. Vi släckte de sista glödbränderna också innan vi lämnade, säger Torbjörn Svensson.

Inga personer skadades i samband med branden. Enligt räddningstjänsten var det en olyckshändelse som låg bakom händelsen. Polisen har skrivit en anmälan med rubriceringen allmänfarlig vårdslöshet.

Vid 16-tiden kom ytterligare ett brandlarm. Det gällde en rökfylld källare på Åvägen i Nättraby. Rapporter från polisen meddelade att det rörde sig om en mindre brand i en pelletsbrännare.

Relaterade artiklar