Laddar

De vann årets bästa semla i Karlskrona

Elsas café har Karlskronas bästa semla. Det står klart sedan Sventonsällskapet Semlan nu enats om en vinnare.

delningar

Man har bedömt semlor sedan 2012 och går grundligt tillväga. Sedan nyår har 12 olika entusiaster testat egentillverkade semlor på kaféer, konditorier och stormarknader.

Semlorna bedöms utifrån fem olika kriterier: bullen, grädden, mandelmassan, utseendet och helheten.

I år gick priset till Elsas café i centrala Karlskrona. som vann med motiveringen:

”Elsas semlor är i perfektion och utförande helt i klass med ett hantverk som endast ett riktigt hembageri kan utföra. En lagom stor bulle utan utsvävningar, med en mjuk smak av kardemumma, gör att såväl doft som utseende lovar en smakupplevelse. Den perfekt vispade grädden i harmoni med äkta mandelsmassa fullbordad mästerverket” 

Det var en enig jury som gav priset till Elsas café, berättar Bosse Lindström.

– Alla tolv var överens, vilket är ovanligt. Alltid brukar det vara någon som har en avvikande åsikt men denna gången var alla överens om att denna var bäst.

Hemligheten är hantverket.

– Den är framtagen med mycket kärlek. Vi gör denna för att vi tycker att det är den bästa semlan, säger Elsas ägare Catharina Rostedt.

– Smaken, helheten. Den är ren. Fullständigt perfekta smaker. Vi har sett förvuxna semlor och hårt vispad grädde och allt möjligt men den här utmärker sig, säger Bosse Lindström.

Juryn har provätit uppåt 25 semlor sedan nyår, berättar jurymedlemmen Olle Klein. Enligt honom var det grädden och mandelmassan som utmärkte sig.

– Dessutom kändes bullen hembakad, säger Olle Klein.

Tidigare vinnare: 

2012: Systrarna Lindqvist.

2013: Nellys Café

2014: Systrarna Lindqvist.

2015: Systrarna Lindqvist.