Laddar

Julmust i oktober: ”Det är fan inte klokt”

Vecka 40 går startskottet för att sälja julmust. Det hävdar i alla fall butikschefen Mikael Eklund på Coop Nättraby som tagit in en hel pall med 192 flaskor av företagets egen julmust. "På tok för tidigt. Det är fan inte klokt", tycker Anders Bäckström, en av kunderna.

delningar

Handlaren har skapat en liten julhörna i butiken med en pall julmust och flertalet burkar med pepparkakor.

– Vi brukar köra i gång vecka 40. Många kunder har gått runt och frågat efter musten, säger Mikael Eklund. 

Han anser inte att det är tidigt att börja sälja den klassiska juldrycken redan nu i början av oktober

– Nej, jag såg i sociala medier om en butik på annat håll i landet som börjat försäljningen för jättelänge sedan så det finns de som är värre…

Eklund har tagit in Coop-koncernens egen must nu i början och berättar att den verkliga efterfrågan kommer runt allhelgonahelgen.

– Då kommer den första, intensiva toppen. Då blir det de mer klassiska märkena som folk vill ha. Apotekarnes och Nygårda och sånt. Försäljningstoppen för pepparkakor brukar vara runt Lucia.

I butiken träffar vi Christina och Elisabeth Olsson. De känner inte till att man kan köpa julmust redan i oktober och tycker att det känns lite tidigt.

 

– Men det är klart. För dem som älskar det är det väl helt okej, säger Christina som själv föredrar den klassiska Apotekarnesmusten.

Samma gäller Anders Bäckström. Han tar upp sin mobiltelefon för att visa hur han häromdagen sett mustflaskor på Ica Maxi.

– Jag blev helt chockad och var tvungen att fotografera. Jag tänkte: vad är nu detta? I oktober? Jag tycker att det är löjligt. Det är på tok för tidigt. Det är fan inte klokt!

 

Om han får välja ska musten fram på butikshyllan någon gång i slutet av november eller runt den första advent.

OKQ8-macken intill Coop Nättraby har man ännu inte någon julmust att erbjuda.

– Vi hade velat ha men min grossist hade inte fått in någon ännu, säger butikschefen Joakim Karlsson.

Enligt honom kommer man att sälja julmust så fort det är möjligt.

Är verkligen efterfrågan så stor? – Ja, titta på de stora butikerna. Folk vill handla det. Det fina är att det är lång hållbarhet så det räcker ett tag. Nu har vi skaffat kyl också och jag funderade på att sälja semlor också men de är inte heller klara på ett tag…