Inge, 94, kan inte värja sig – fäktas varje vecka

Två pass i veckan, plus simning, gympa och workout.

delningar

Man blir aldrig för gammal för motion. Fråga 94-årige Inge Lindholm i Karlskrona.

Efter ett långt liv som både fäktmästare och utbildningsansvarig inom fäktningssporten vägrar ha att lägga floretten eller värjan på hyllan.

– Nej, jag kommer att hålla på så länge jag lever.

För närvarande undervisar han en gymnasieelev två dagar i veckan på Chapmanskolan.

– Vi träffas varje onsdag och lördag och det brukar bli 45 minuter varje gång. Han har sagt att han vill inte ha någon annan lärare än mig och jag passar på att ta det som lite egen motion, säger Inge Lindholm. 

Förutom fäktningen blir det simning och vattengympa varje tisdag och fredag och bridge en gång i veckan, något som beskrivs som den verkliga höjdpunkten.

Vad är det som gjort att du fastnat för fäktningen? – Det är många olika saker. Man brukar ju säga att det är lite av en gentlemannasport. Den är karaktärsdanande och samtidigt väldigt fysiskt krävande. Man tränar sin kondition, styrka och balans. Men vill man nå långt måste man även ha rätt bra med ”skrynklet under kepsen”.

 

Foto: Mattias Nilsson.

Inge Lindholm menar att det krävs mycket strategi.

– När man kommer upp emot en motståndare som du kanske aldrig har träffat tidigare har du ingen aning om hur det ska bli. Det är nästan som att spela schack. Det finns ingen regelbundenhet i fäktning. När motståndaren attackerar ska jag känna detta instinktivt. Det krävs väldigt mycket taktiskt tänkande.

Fäktningen har gått som en röd tråd genom Inges liv. Han föddes på Hasslö och fick sin egentliga utbildning inom det militära. Sedermera blev han ingenjör och jobbade som detta på olika befattningar i både Bjuv och Halmstad innan han 1988 lockades tillbaka till Karlskrona på grund av fäktningen.

– Då hade man planer på att förvandla mitt gamla regemente på Gräsvik till en träningsanläggning för ett flertal idrotter.

Så blev aldrig fallet. I stället startades en fäktningsutbildning inom ramen för Chapmanskolan inne i centrala Karlskrona och det är denna som man kan säga fortfarande sysselsätter honom. Åtminstone två dagar i veckan.

– Man pratar mycket i media i dag om att ridsporten är så underbevakad. Då brukar jag tänka: de skulle bara veta hur lite det skrivs om fäktning.

Nu på fredag kväll kommer Inge Lindholm att få råda bot på den saken, genom en föreläsning om sitt liv och sitt engagemang för ungdomsidrotten i Trefaldighetskyrkan i Karlskrona.

– Det ska bli kul men jag hoppas att jag inte blir alltför långrandig.

 

Foto: Privat.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.