Hundratusentals kronor till kulturarvsprojekt i Blekinge

Riksantikvarieämbetets lokaler i Stockholm Foto: Riksantikvarieämbetet.

Bland annat får Edits vänner 100 000 kronor för ett däckbyte på fiskebåten Edit.

delningar

Av de totalt 16 miljoner kronor som Riksantikvarieämbetet årligen delar ut i direkt projektstöd till arbetslivsmuseer och hembygdsmuseer får Flymens hembygdsförening 86 000 kronor för en ny utställning om handverktyg från 1700- och 1800-talet och kulturföreningen Edit:s vänner får 100 000 kronor för ett däckbyte på Fiskebåten Edit. Båten byggdes redan 1932 och föreningen vill genom att hålla henne i brukbart skick ge en bild av hur fiske bedrevs förr i tiden.

– Det finns en stor bredd bland projekten och det är roligt att se att många lyfter fram det immateriella kulturarvet som till exempel musik, dans, film och hantverkskunskaper, säger Tove Holm som handlägger statsbidrag vid Riksantikvarieämbetet, i ett pressmeddelande.

Sammanlagt har 112 arbetslivsmuseer och kulturarvsprojekt fått del av pengarna. Totalt inkom 243 ansökningar. De flesta projektstöden delas ut vid ett tillfälle, men en del stöd löper över två år eller som mest tre år. Spannet på projektstöden 2019 är från knappa 10 000 kronor upp till 600 000 kronor.

FAKTA

Om Riksantikvarieämbetet

Riksantikvarieämbetet är en statlig myndighet som lyder under Kulturdepartementet. Riksantikvarieämbetet gör så att kulturarvet bevaras, används och utvecklas. Riksantikvarieämbetet leder och stödjer andra så att de nationella kulturmiljömålen uppnås.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar