Höga hastigheter i tätorterna – så många körde för fort

Foto: Kerstin Lagermalm, Mostphotos

"Resultatet av mätningarna visar att det är viktigt med ytterligare åtgärder för att öka efterlevnaden."

delningar

Sedan 2012 har det årligen gjorts mätningar av hur fort trafikanterna kör i Sveriges tätorter. Mätningarna från 2018 visar att det totalt sett var 66 procent av trafikanterna som höll hastighetsbegränsningarna. Motsvarande siffra 2017 var 67 procent.

Det är främst på gator där hastighetsbegränsningen är 40 kilometer i timmen som trafikanter kör för fort. Enligt mätningen var det endast 53 procent som höll sig under hastighetsgränsen på den typen av vägar.

– Resultatet av mätningarna visar att det är viktigt med ytterligare åtgärder för att öka efterlevnaden. Det gäller främst på gator med 40 kilometer i timmen, där det ofta finns gående och cyklister som riskerar att skadas i trafiken vid för höga hastigheter, säger Anna Vadeby, forskare på VTI, i ett pressmeddelande.

På vägar där hastighetsgränsen är 60 och 70 kilometer i timmen höll 79 procent laglig fart under förra året.

– Resultaten för 60- och 70-vägar ligger därmed i princip på delmålet om 80 procents hastighetsefterlevnad år 2020, säger Anna Vadeby.

2009 fattades ett riksdagsbeslut om att antalet döda i vägtrafiken skulle halveras 2007-2020. För att få ner hastigheterna på de vägar där det krävs har flera åtgärder gjorts, bland annat genom att sätta upp trafiksäkerhetskameror, ha poliskontroller och tekniska stödsystem som hjälper föraren att hålla hastigheten.

Mätningen genomfördes på det kommunala huvudvägnätet på flera platser i landet där hastighetsgränserna är 40-70 kilometer i timmen. Genomförandet gjordes av personal från Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande. VTI har sedan sammanställt och analyserat hastighetsdatan. I Blekinge gjordes mätningen i Karlshamns kommun.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar